Capital of Scandinavia har tyvärr stängt ikväll – or do you have a medlemskort?

Tycka vad man vill om det nya moderata förslaget angående dygnetruntöppna uteställen i Sverige, men att folk skulle rasa, uppröras, debattera och gripas av moralpanik var ganska uppenbart. Det låter väldigt mycket som att det plötsligt skulle vara ett krav att ha öppet dygnet runt, men klubbar och barer får väl bestämma själva utifrån sina egna premisser precis som idag?

Förslaget är onekligen drastiskt, men å andra sidan kanske det landar i en kompromiss som skulle kunna innebära ett ökat antal fem-tillstånd och fler barer med tre-öppet. I samma veva kan man hoppas på att lagen som tvingar barer att servera mat för att få servera sprit, också kastas långt bort.

Alla som försökt visa [simpletag]Stockholm[/simpletag] för sina utländska gäster vet hur det brukar vara – [simpletag]barer[/simpletag] som stänger precis när man går ut, och [simpletag]nattklubbar[/simpletag] där man får stå och glo på ett rep i en timme per ställe, samt otrevliga vakter och face control. Ska vi på allvar marknadsföra Stockholm och Sverige som en aktiv, kreativ och rolig plats att resa till, måste vi nog tillsammans ta oss en funderare. Varför blir folk våldsamma? Är det inte i krogköer, svarttaxibilar och efter vaktens nekande som mycket av våldsdåden inträffar?

Resekoll säger: sprid ut tiderna, människorna, taxibilarna och gör det enklare att öppna barer. Visa att vi kan sköta oss. Visa att vi vill att folk ska komma hit och festa. Visa att även vi kan vara lite flexibla för en gångs skull.