Heges rapport fr̴n Sydkorea Рdel 2


Foto: Thomas Bjørnholm


SPÄNNING: Världens mest bevakade gräns. Här i Panmunjon är det bara några få meter som skiljer nordkoreanska (bakom fönstrena i huset bakom) och sydkoreanska styrkor. Foto: Thomas Bjørnholm

 

Relationen med Nordkorea


Den koreanska halvön är det sista stället på jorden där man fortfarande kan uppleva det [simpletag]kalla kriget
[/simpletag], såsom det var mellan USA och Sovjetunionen på 70- och 80-talet. Seoul ligger bara 50 km från den demilitariserade zonen som skiljer de två koreanska nationerna, och så har det varit sedan avtalet om vapenvila blev undertecknat efter [simpletag]Koreakriget[/simpletag] (1951-1953). De pågående sexpartsförhandlingarna blir flitigt omskrivna i pressen, men det är få som bryr sig om det som faktiskt pågår i [simpletag]Nordkorea[/simpletag].

 

Under de senaste åren har det utvecklats en betydande opposition mot regeringens återföreningspolitik. Många menar att det går för mycket pengar till den den nordkoreanska regimen och att en återförening blir för kostsam. Det går resor till Mt. Kumgang som ligger strax norr om gränsen. Där inträffar känsloladdade möten mellan familjer som blev splittrade under kriget. Men – de flesta sydkoreanerna vill helst ha minst möjligt att göra med Nordkorea, och de känner en stor distans till regimen. Gränsen mellan länderna är stängd – och det är bara frakt av varor och humanitär hjälp som går igenom transportkorridorerna, som på ett märkligt sätt binder samman de två nationerna.  


Gå till DEL 1, DEL 3, eller DEL 4