Libyen är Afrikas nya oljeekonomi

 

Veckans Business Week handlar förstås mycket om [simpletag]Shanghai[/simpletag]s [simpletag]börsras[/simpletag], som gett ringar på vattnet över hela världen. Men man rapporterar också från nordafrikanska Libyen, där en oljeindustri som sysselsätter 3 procent av befolkningen bidrar med 60 prcent av landets BNP.

Michael Porter, världsberömd management-guru och Harvard Business School-professor, har varit rådgivande i [simpletag]Libyen[/simpletag]s utveckling, och tillsammans konsultfirman Monitor Group har man inlett ledarskapsutbildningar för att höja kompetensnivån hos Libyanska entreprenörer. Trots en arbetslöshet på 35 procent finns det en stark framtidstro i Libyen, och [simpletag]oljebolag[/simpletag]en har invaderat landet, vilket på kort sikt gör turismen svårjobbad, men som på lång sikt förhoppningsvis leder till tunga investeringar i infrastruktur, boenden och nya jobb.

Och så hoppas vi förstås att oljebolagen sköter sig lite bättre än man gjort tidigare i andra afrikanska länder.