Fokus: Tallinn

Tallinn är inte det öststatssmutsiga grådask av piratkopierad vodka och tandlösa gummor som vi fortfarande gärna vill föreställa oss. Inte är det lika sjukt billigt heller. Torg, kyrkor och monument vittnar om en tydlig Europeisk historia, och när vi vandrar över kullerstensgatorna i Gamla Stan är det med glädje vi insuper en välmående och vacker [simpletag]EU[/simpletag]-medlem.

Baristatävling! I shoppinggallerian RV är det trångt, inte bara för att shoppingen är bra, utan för att det dagen till ära är prisutdelning i den årliga barristatävlingen. Och det är talande på något vis – ett land som bryr sig om lattevispar och [simpletag]cappuccino[/simpletag]skum har kommit långt förbi brödköer och ryska militärartefakter (även om några män vid utsiktsplatsen försöker kränga på oss en fin gasmask). I den välsorterade bokhandeln trängs skeva och urbansexuella samtidsförfattare som [simpletag]Houellebecq[/simpletag] och [simpletag]Palahniuk [/simpletag]på den engelskspråkiga bestsellerlistan, en lista som i Sverige mest består av trött Dan Brown-spänning och rökelsedoftande Paulo Coelho-erotik.Tallinn

Estland har en ung och energisk ny ledargeneration, som struntar fullständigt i Sovjettidens statshierarki och sätter igång företag som vore det nästa tvätt. Det är inte ovanligt att en vd är 25 år gammal och tjänar stora pengar. En sådan typ av ekonomisk och politisk föryngring ger ett land som är hungrigt, på gränsen till pånyttfött. Hela Baltikumregionen kommer förmodligen fortsätta att präglas av framåtanda, risktagande och en ofrånkomlig ”trial-and-error”-mentalitet, som ger en välbehövd europeisk ekonomisk och politisk dynamik innan bekvämligheten tar över.