Nya problem med kastsystemet i Indien

Det verkar som att de flesta former av [simpletag]kvotering[/simpletag] tenderar att bita sig i svansen. Märkliga etniska kvoteringsprinciper har använts i [simpletag]Malaysia[/simpletag] och [simpletag]Kina[/simpletag], men inget slår ändå Indiens kastsystem. I början av juni uppstod upplopp i staten [simpletag]Rajasthan[/simpletag], där 23 människor omkom. Men protesterna handlade inte bara om [simpletag]diskriminering[/simpletag] i ett orättvist [simpletag]kastsystem[/simpletag]. Det gällde istället de fördelar man fortfarande tilldelar de stackare som har lägst kast, och folk från kasten Guijars, traditionellt fåraherdar och bönder, vill bli nedgraderade till den lägsta kasten för att åtnjuta de sociala förmåner som finns på botten – inkvotering till bland annat universitetsutbildningar och regeringsjobb. Lagar som instiftades vid Indiens oberoendeförklaring för 60 år sedan, men som alltså fortfarande gäller.