Il Cormorano Рtopprestaurang p̴ Sardinien

Il Cormorano, Sardegna Photo: Christian von Essen

I sömniga Castelsardo på Sardinien hittade Resekoll igår den här den här fantastiska pärlan till matupplevelse. Il Cormorano ser inte mycket ut för världen som dagligen passerar decimeter utanför dess fönster, men restaurangen är den enda på Sardinien som blivit ärad med två stjärnor i Guide Michelin. Och när vi i Sverige mest fått lära oss att lyxkrogar ofta är lika med krusiduller och pretentiös matkonst, satsar Il Cormorano på råvaror och service.

Il Cormorano, Sardegna Photo: Christian von Essen

På ägaren Renato Pinnas inrådan beställer vi in en blandning av restaurangens bästa hors d’euvres till förrätt, vilket visar sig innefatta hela sex olika små rätter. En bit monkfish med spenatpuré och tomat, en scampiräka på basilikacréme med morötter och olja, samt en fantastisk bläckfisk på saffranspotatis får inleda kvällen. Nästa rätt är en helt otrolig sellerisoppa med peppar, olivolja och melon, tätt följt av tallrik nummer tre, där en strimlad bläckfisk med zucchini, morot, pistaschnötter och olja samsas med en helt rå tonfisk på en bädd av syrliga bitar grönt äpple. Därefter är det dags för hummern. Den lokala, nyfiskade och nykokta, som Renato Pinnas hävdar kan vara världens bästa. Och in kommer en enorm languster, uppskuren i behändiga ringar, endast smaksatt med olivolja och strösslad med sitt eget rom, och som naturligtvis smakar makalöst. Hemligheten? Bara de bästa råvarorna. Alla smaker finns där, tydliga för gästen. Inga rätter krånglar till det, och det behövs inte åtta olika viner med sommelierer som rabblar dem, utan ett vitt, lokalt vin får följa oss hela kvällen – Capichera, vilket är helt fantastiskt gott; runt, oljigt, smakrikt.

Förutom hummern är allting fullkomligt acceptabelt prissatt – vinet går på dryga 30 euro, förrätter för kring 20 euro, varmrätter runt 30. Som en medelkrog i Stockholm med andra ord.
 

One thought on “Il Cormorano – topprestaurang pÃ¥ Sardinien”

Kommentarer inaktiverade.