Är norska Platekompaniet skivbranschens sista hopp?

Platekompaniet, Oslo Foto:Christian von Essen

De flesta som har varit eller bott i [simpletag]Norge[/simpletag] har någon relation till Platekompaniet. Det är svårt att förklara varför, men det har blivit något mer än bara en kedja av [simpletag]skivaffärer[/simpletag](de har nu 20 butiker i landet). Det är ett ställe där man alltid kan slinka in på vägen hem från skolan eller jobbet, där man kan provlyssna i timmar och köpa läsk och cigg (kanske inte längre) i kassan. I Sverige har vi [simpletag]Bengans[/simpletag] och vi har [simpletag]Pet Sounds[/simpletag], men [simpletag]Platekompaniet[/simpletag] lyckas förena det oerhört kreddiga med det oerhört folkliga på ett fantastiskt lyckat sätt. Platekompaniet, Oslo Foto:Christian von EssenMed ständiga 99- och 139-kronorskampanjer på färsk, hajpad [simpletag]musik[/simpletag], lyssningsstationer med [simpletag]dj-utrustning[/simpletag] och – känn på det här – kvällsöppet, är det en plats där du vill köpa skivor, oavsett om du gör det i vanliga fall eller inte. Det låga priset gör att du faktiskt kan testa ny musik. Hur ofta vågar man det i 189-kronors-Sverige? Vem vågar ta steget och starta Platekompaniet i Stockholm?