PÃ¥ kryssning i Kina

Lijiang river at Resekoll.se Photo: Joakim Lloyd Raboff

Kineser älskar sitt [simpletag]Kina[/simpletag]. Inget konstigt med det. Och till vackra Guilin i södra Kina kommer besökare från hela Mittens Rike – och övriga världen. Den internationella flygplatsen är faktiskt en av landets största.

Trots att det är en populär destination, känns det aldrig trångt i [simpletag]Guilin[/simpletag]. Varken längs shoppinggatorna, på krogarna eller i stadens många välskötta parker.

Stan är förhållandevis överskådlig, promenadvänlig och Guilin-borna är behagligt lättsamma. Allt går i ungefär samma lugna tempo som i övriga [simpletag]Sydostasien[/simpletag].

Det är framförallt floden Lijiang (den rena floden) och ett sagolikt, nästan utomjordiskt berglandskap som gör Guilin med omnejd så omtyckt och välbesökt.


Lijiang river at Resekoll.se Photo: Joakim Lloyd Raboff

Resetips:

En fyratimmarskryssning med lunchbuffé längs floden till byn Yangshao kostar cirka 400 kr per person. Utsikten under resan är fenomenal och turen bjuder på ett perfekt sätt att komma riktigt nära den subtropiska naturen och samtidigt få lite landsbygdskänsla.

Väl framme i Yangshoa är det lätt och billigt att hyra cykel eller eldriven vespa för att komma ifrån övriga turister och närmare risfälten, tornande kullar och klorofyllmättad vegetation.

Det går utmärkt att bo kvar i Yangshao och det finns flera fräscha (3-stjärniga) hotell från cirka 250 kr per natt. Man kan också ta buss eller taxi tillbaka till Guilin framåt eftermiddagen. Resan tar en dryg timme och kostar cirka 150 kr.