Cykel och motorcykel farligaste transportmedlen

Rädsla och [simpletag]fobier[/simpletag] grundar sig sällan på rationalitet, och de flesta av oss har nog vissa föreställningar om vilka [simpletag]transportmedel[/simpletag] som är säkrare än andra. I en stor amerikansk undersökning har forskarna nu sammanställt material från en rad tidigare undersökningar om skador i trafiken (tyvärr inkluderas alltså inte flyg, båt, tåg, osv).

Resultaten visar att om man tar alla former av skadenivåer i beaktning, är det cykel och [simpletag]motorcykel[/simpletag] som toppar listan över de farligaste transportmedlen. Motorcyklister löper dock naturligtvis avsevärt större risk för att skadas ordentligt, faktiskt hela 58 gånger större än resenärer i passagerarfordon. Bussresenärer väljer den säkraste allra vägen, förutom när de faktiskt måste gå från och till [simpletag]bussen[/simpletag] – för fotgängare löper också 1,5 gånger större risk än bil- och bussgänget.

I övrigt framkommer att människor mellan 15 och 24 års ålder ligger i riskzonen, liksom de över 65. Män är också föga förvånande oftare inblandade i dödsolyckor än kvinnor.

Läs Reuters artikel här!