Fokus: Bryssel

Bryssel at Resekoll.se

Bryssel är en stad som mest ligger som en tjock grå filt av dåligt samvete över Dagens Nyheters EU-sidor. Men vad vet vi egentligen om Europas viktigaste politiska stad? Resekoll tog ett snack med norska Yngvild, som för tillfället rullar sin barnvagn genom [simpletag]Bryssel[/simpletag]s gator.

 

Hur märker man att man är i EU:s "huvudstad"? Är det en annan politisk agenda?

– Det är ju inte så att Bryssel är fullt av [simpletag]EU[/simpletag]-pampar och tråkiga kostymer! Bryssel är en väldigt vacker stad, med många fina områden och parker. Området där vi bor, St Gilles och Ixelles, är berömt för den vackra arkitekturen – art Noveau. Här finns också många bra caféer och spännande butiker. Om du vistas kring Place Luxembourg kommer du däremot snart märka att du är i EU’s huvudstad. Där är det kostymklädda människor, omringade av EU-byggnaderna.

 

 

Vad gör du som mammaledig i stan?

– Jag leker med andra mammor, sitter på café (Le Pain Quotidienne) och promenerar. Det finns ganska många mammor här i Bryssel! Vi har tur som har så lång föräldraledighet i Skandinavien – i [simpletag]Belgien[/simpletag] har man bara tre månaders mammaledighet. Jag går på franskkurs två gånger i veckan och tycker det är jättekul. Då har min dotter en barnvakt från Tibet. Annars är det ju ganska hektiskt att vara mamma, så tiden rusar iväg. 


Bryssel at Resekoll.se

I Stockholm är det babyboom – ser du några liknande tendenser?

– Nja, jag är väl inte helt objektiv, men jag tror inte att det är samma babyboom här som i Skandinavien. Min läkare sade att födelsetalen är på väg ned i Belgien, och nivån håller sig stabil tack vare oss utlänningar som flyttar hit. Men bland Belgarna är befolkningsökningen alltså negativ. Jag har märkt att det är vanligt här att få två barn tätt mellan varandra, typ ett eller två år.


Hur är restaurangerna?

– Kom ihåg att boka bord om du ska ut och äta i Bryssel! Folk äter mycket ute, så det är ofta fullbokat. Det finns en väldigt bra restaurang som heter Le Fruit de ma Passion som ligger i Ixelles, och som håller ganska hög klass. Ett mer budgetalternativ är Malte, vid Place Stephanie, med väldigt god mat. Cafe bar Java är också ett bra ställe att gå ut på en kväll i Bryssel, som har öppet till fem på morgonen.


Vad är det märkligaste du noterat med staden?

– Det är en väldigt outvecklad kultur med take-away-kaffe här. Det är i alla fall något av det jag saknar mest!