Airtours skippar katalogerna

Om man är det minsta intresserad av resebranschens fortlöpande [simpletag]miljö[/simpletag]arbete kan det tyckas paradoxalt att vi fullkomligen vadar i tunga och tjocka trycksaker varje gång vi öppnar dörren hos en resebyrå eller går till en [simpletag]resmässa[/simpletag]. Arbetet med och kostnaden för att formge, trycka och skicka ut dessa katalogbjässar måste vara ett enormt resurslöseri, och nu har arrangören Airtours meddelat att man helt sonika slutar med sin produktion av [simpletag]resekataloger[/simpletag], eftersom endast tio procent av bokningarna sker i butik eller över telefon. Får vi se fler följa efter? Det kräver förstås också att man tar webbplatsens användarvänlighet på allvar, och där har många reseaktörer fortfarande en del hemläxa kvar att göra.