Trevlig start på Travelmässan

Travel 2008 dag 1 - Resekoll.se

Nya stora resmässan Travel drog igång idag, vilket var startskottet för en fyra-dagarsmässa som ska återkomma vartannat år. Detta för att skapa en "växelverkan" med Göteborg, vilket är ett konstigt argument eftersom Göteborgs TUR-mässa är varje år ändå.

Anyway, 9.30 var det dags för årets kanske viktigast punkt – den inledande klimatkonferensen. Moderator Åsa Stenborg från Det Naturliga Steget välkomnade tre talare inom Travel-mässans branschområden – möten, hotell och turism.

 

Patrik Marklund spår framtiden - Resekoll.se

Schweizaren Roger Tondeur från MCI fick representera mötes- och kongressindustrin, och målade upp ett drömscenario hur världen skulle kunna se ut år 2020. Jan Peter Bergkvist från Scandic (längst tv) talade sig varm om hotellbranschens utmaningar i allmänhet och om Scandics ständigt pågående arbete för hållbar utveckling i synnerhet. Och Patrik Marklund från Thomas Cook/Ving (stående) delade med sig av sina framtidsprofetior kring reseindustrin och resenärernas framtida resemönster. Alla utom Tondeur var svenska, och det blev till en början lite krystat att hålla konferensen helt och hållet på engelska. Men efterhand släppte styltigheten i språket, och debatten lyckades bli levande ändå.

Tondeur menade att utvecklingen måste drivas av företagen, där kapitalet finns. Marklund ställde sig frågande till varför marknaden inte svarar fortare, när medierna överöser oss med domedagsprofetior. Varför efterfrågar inte fler kunder hållbarhetskrav, ekovänliga hotell och utsläppsrätter? Han menar att de stora bolagen inte har tid att vänta på marknadens efterfrågan – någon måste börja agera innan det är för sent. "Men varför inte göra det obligatoriskt med utsläppskompensation när man handlar hos Ving då?" frågade någon i publiken. "Det kommer förmodligen att bli så", svarade Marklund.

Scandics Jan Peter Bergkvist vill vidga begreppet till att bli mer holistiskt, och sluta fokusera enbart på koldioxidutsläpp och "bistånd" i form av utsläppskompensation. Men Scandic har ändå målet att minska CO2-utsläppen med 50 procent till 2011, och med 100 procent till 2025. I övrigt har hotellkedjan jobbat med en rad små och stora åtgärder för att bli ett företag som är etiskt, hälsosamt, hållbart, ekologiskt och Svanen-certifierat. De bjuder på KRAV-märkt kaffe, nobbar tigerräkorna och utbildar sin personal i både säkerhet och hållbarhet.

 

Mötesplatsen Utsikten - mässans skönaste monter 

Okej, mässan i övrigt då? Jo, det märks att Travel har växt fram ur mässan SHIE Meetings & Events. Och trots att det är en väldigt bred blandning av små afrikanska resebyråer och väldiga skånska konferensslott känns det mest roligt med dynamiken i de olika delarna av branschen/lokalen. Och är det något mötesbranschen förstår sig på är det ju trots allt att få människor att trivas, mötas, prata, hänga. Och Travel-mässan är en av de få mässor dit man faktiskt kan gå och bara hänga en eftermiddag. Överallt bjuds det på kaffe, kakor, choklad, snittar och mousserande vin. Överallt finns det sköna soffor, barstolar och utställare som inte är för gåpåiga. Kanske var denna inledande fackdag lugnare, trevligare och generösare än det kommer bli under de kommande publika dagarna, men som atmosfären var under torsdagen får Travel gärna bli ett årligt event i framtiden.

Text & foto: Christian von Essen