Norges nya flygplats har öppnat

Moss Lufthavn Rygge - Resekoll.se

Moss Lufthavn Rygge invigdes idag av Norges infrastrukturminister Liv Signe Navarsete. Den nya norska flygplatsen ligger bara 9 mil från Gardemoen, men ska även tilltala svenskar i närheten av Karlstad, Strömstad, Uddevalla och Göteborg, som alltså har fått en helt ny internationell flygplats till sitt förfogande.

Sammanlagt räknar man med en miljon potentiella passagerare inom 60 minuters resväg.

Moss Lufthavn Rygge ägs av Thon Holding AS (40%), Orkla Eiendom AS (40%), Østfold Energi AS (15%) och Østfold Fylkeskommune (5%). En flight till Budapest med lågprisbolaget Norwegian blev första flygningen, och det är även Norwegian som blir den största kommersiella aktören, med 16 lågprislinjer under våren.

Miljön står i fokus på Rygge, med bland annat miljöutbildning för alla anställda, källsortering och Norges strängaste utsläppsregler. Dessutom menar man på att miljön besparas av att fler får kortare resväg till flygplatsen, samt att sydliga flygningar sparar 7 liter drivmedel per returflight, eftersom man slipper flyga "hela vägen" från Gardemoen och tillbaka.