Dakar i Rumänien del 1: Baia Mare

Pietrosu - Resekoll.se

Baia Mare – "stor gruva" – är en vackert belägen stad i en dal mellan tidigare vulkaniska berg. Här kränger sig floden Saşar fram på sin väg mot Donau och vi är bara några mil från Rumäniens nordvästra gräns mot Ukraina. Minst 137 000 invånare får här, av Igniş- och Gutâibergen, ett förhållandevis milt klimat.

Baia Mare - Resekoll.seSkidåkning är också alltid nära. Bland annat i form av Rumäniens ryktesvis svåraste backe Mogoşa, eller vid Bors som ligger vid ett spa! Traktens högsta topp är den 2 303 meter höga Pietrosu. Gruvnäringen är viktig här och den som tvivlar på detfår snart veta att Rumäniens högsta skorsten (351,5 meter) finns i Baia Mare och att den hör till en koppargruva. Skorstenen är tredje högst i Europa.

Naturreservat är det också gott om. Bland annat Creasta Cocoşului, Cheile Tătărului och Lacul Albastru. Eller varför inte titta på Puzdrele eller Gailor som är två 40 meter höga vattenfall? Den som vill se en vacker stad i snabb omvandling bör kvicka sig till Baia Mare för ett stort motorvägsbygge hotar snart idyllen. Om inte annat kan man lägga sig i ett närbeläget spa och där fundera på varför både de gamla romarna och senare tyskarna kallar staden för "kvinnornas flod". Eller varför Stan Patras skapelse Saptana kallas ’den lyckliga kyrkogården’.

2 thoughts on “Dakar i Rumänien del 1: Baia Mare”

 1. Hurra! Precis vad jag letat och frågat efter en längre tid nu. Ska dit i juni och vill veta precis var dessa platser finns och hur man tar sig dit.
  Vill du maila och berätta närmare?
  Nina

 2. Hej Nina,

  Trevligt att min artikel var intressant. Det finns flera sätt att ta sig till de ställen jag beskriver i artiklarna. Hittills har det ofta varit billigast att flyga till Budapest och därifrån ta sig in i Rumänien. Nu händer det så mycket i Rumänien att det börjar bli mindre nödvändigt att åka via Ungern. När du väl är i Rumänien och vill besöka de ställen jag skriver om får du sannolikt lättast om du utgår från Cluj-Napoca när du planerar.

  Hälsningar

  Mikael

Kommentarer inaktiverade.