Dakar i Rumänien del 3 – Sovata

Sovata - Resekoll.se

Sovata är den nordligaste bosättningen i Sovidek, Saltlandet, där Corund- och Târnavafloderna flyter samman med Sovatafloden. Bland det som blir Praiddalens tall- och björkskogar finns saltsjöar som sedan 1860-talet gjort platsen känd som en kurort.

Vi är nu på en högplatå vid den del av Karpaternas västsida som kallas Gurghiubergen. Mest kända saltsjö här är Björnsjön och den uppstod genom geologiska aktiviteter precis på dagen den 27:e maj 1875. Andra saltsjöar i området har de lite finurliga namnen Nötsjön, Svarta sjön, Röda sjön och Ormsjön.

Sovata - Resekoll.se

Flera bad är öppna året runt och på sommaren får de sällskap av trevliga små marknader. Kan en ormmarknad vara en av dem? Sovata är så litet att det gick från att vara by till stad så sent som år 1952. Dessutom gör staden lite tvärtom genom att bebos av 90% ungrare i ett land med 90% rumäner.

Man får passa sig lite när man badar för vattentemperaturen skiktar sig från att ner till en meters djup hålla behagliga 20 grader, till att under 1,5 meter överstiga 40 grader. Om vattnet någonstans är för varmt går det alltid att byta till ett helande gyttjebad. Vilken sorts bad som lockat hit sociteten eller vad det var som hände i maj 1875 får du dock lista ut själv när du flyter omkring.