Resejournalistikens baksida

Thomas Kohnstamm - Resekoll.se

MÃ¥nga är vi som har en romantisk bild av resejournalistens spännande och fartfyllda vardag, med välbetalda exkursioner jorden runt. Men guideböcker och resetidningar spottas i själva verket ut pÃ¥ löpande band, samtidigt som den redaktionella budgeten blir allt mer avskalad, urvattnad – ja, helst onödig över huvud taget.

 

Dagstidningarna har knappt råd med sina dyra utrikeskorrespondenter längre, och för resejournalistiken innebär pengabristen (och konkurrensen) att endast de få riktigt stora förlagens gullklimpar har råd att tacka nej till gratis resor, hotellnätter och middagar. Mycket av researchandet sker av naturliga skäl framför datorn snarare än på plats, men ibland blir det för mycket. Ofta handlar det om hur uppdraget är definierat, men alla vet vi att tid och pengar är bristvaror idag.

Den senaste tiden har vi skakats av nyheten att Lonely Planet-författaren Thomas Kohnstamm skrev på en guidebok till Colombia utan att ha varit i landet (hans historia är dock en annan och ganska oskyldig). Men trots att Kohnstamm förmodligen blir ganska svartlistad efter det här, lär den mediala lilla stormen i alla fall garanterat boosta hans nya bok Do Travel Writers Go To Hell?, där vi får anta att en hel del andra snaskigheter döljer sig.

Läs en bra intervju med Thomas Kohnstamm på World Hum