Rapport: Invigning av MSC Poesia

MSC Poesia - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

Det kan vara svårt att fullt ut greppa de internationella kryssningsrederiernas storhet ute i världen, men låt oss säga så här: om man för att inviga ett nytt fartyg flyger anställda, kunder och press från hela världen till Dover i England för ett all-inclusive-dygn med smokingmiddag, ja då har man lite i plånboken.

 

MSC Poesia - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

Resekoll blev alltså inbjudna att närvara vid invigningen av det nya kryssningsmonstret MSC  Poesia häromveckan (apropå debatten om betalda bloggar liksom). Varför evenemanget var förlagt till just Dover är fortfarande lite oklart, eftersom båten inte kommer att trafikera hamnen i sin ”riktiga” rutt (Poesia kommer stryka runt i Medelhavet på en-veckas-kryssningar).

 

MSC Poesia - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

MSC Poesia är en minst sagt imponerande skapelse, komplett med eget kasino, pokerrrum, cigarrum och en ymnig konserthall, samt pooler, tennisbana och minigolf på takdäck. Med stopp på härliga platser i Medelhavet blir det här en flytande pärla. Men nu ligger vi alltså stilla i Dovers hamnområde, och skymtar ”The White Cliffs of Dover” lite lagom exotiskt i bakgrunden från den enorma lunchbufféns panoramafönster. Vid bakverken står inhyrda gycklare i grälla färger och åmar sig, något som visade sig vara ett stående (och tämligen obehagligt) inslag i invigningsproceduren.

 

MSC Poesia - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

Lyx, överflöd och en extremt multietnisk och internationell personal präglar tillvaron ombord på båten, men samtidigt är det någonting med kryssningsfartyg som verkar gälla oavsett nivå: de spräckliga heltäckningsmattorna, de guldfärgade ledstängerna, speglarna, och – tyvärr – maten. Den relativt smakbefriade maten påminner oss om stordriftsfördelarnas praktiska begränsningar. Till och med den snofsiga femrättersmiddagen smakar … inte mycket alls faktiskt, men faktum är att det vare sig är smokingklädda pressmänniskor eller smickrade företagsledare som ska låta sig förföras av Poesias påkostade generositet. Det är barnfamiljerna. MSC Cruises satsar nämligen mycket på just denna målgrupp, och det fasta priset på 1 400 kronor för att ta med sitt barn i hytten en vecka är smått oslagbart – speciellt om man betänker att ”barn” är alla under arton års ålder.

 

MSC Poesia - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

Här ovan ser du konserthallen med de skimrande stjärnorna som tar över rummet vid nedsläckning. Här fick vi bevittna ett framförande av ingen mindre än den blinde operatenoren och smörsångaren Andrea Bocelli. Han sjöng först ensam med hjälp av en pianist, och sedan tillsammans med förinspelad musik. Hur mycket det än var en samling av de mer lättviktiga opera-hitsen som vi fick höra, är det ingen tvekan om att Bocelli berör.

MSC Poesia - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

Men varken Andrea Bocelli eller den brittiska popstjärnan KT Tunstall som spelade i en av barerna kunde överglänsa den person som verkligen skulle skänka stjärnglans åt kvällen, åt båten – nämligen Sophia Lauren. Hennes egentliga roll begränsade sig också till att synas utan att prata alltför mycket (hon lyckades ändå säga fel fartyg i sitt korta anförande på scen). Vid tolvslaget skulle båten döpas av Lauren, som också är ”gudmor” åt flera av MSC:s fartyg. I praktiken blev det en uppvisning på barernas bildskärmar, ackompanjerat av guldkonfetti. Barnen skulle säkert ha älskat det, om det hade varit några där.

Text: Christian von Essen
Foto: Eleonora & Christian von Essen

Läs mer på MSCcruises.se!