Guadeloupe: Canyoning

Canyoning - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

RESEKOLL I GUADELOUPE: Canyoning var inte ett ord som låg långt framme i vokabulärets gömmor. Men naturen tar tyvärr inte hänsyn till vare sig språk eller förkunskaper. Här, mitt i djupaste karibiska regnskogen, är det bara att inbilla sig själv och alla andra att det hör till vardagen att hänga i ett rep utför stupbranta klippor med 10 meters fallhöjd.

 

Canyoning - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se 

Canyoningturen startar med en 45 minuters vandring (uppför) i de tjocka, svampiga våtdräkterna – som ironiskt nog är ganska drypande redan innan vi hoppat i vattnet. De lånade gummiskorna pressar kärleksfullt på stortårna, men framförallt är det syret som verkar ta slut hela tiden. Att få tvätta sig och dricka av friskt källvatten är en stor belöning. 

 

Canyoning - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se 

Det som gör canyoning spännande (och lämpligt för alla åldrar) är att det oftast inte bara är en väg nerför. Många gånger kan du välja mellan repellering och att hoppa istället. På just den här rundan blir hoppen tyvärr aldrig högre än åtta meter (vissa tycker dock att det är fullt lagom), men det är ändå en speciell känsla att kasta sig ut bredvid ett vattenfall. I vissa fall – som på bilden ovan – går det också att åka rutschkana ner. Därför har vi kraftiga stjärtlappar inbyggda i säkerhetsanordningen som fästs kring midjan.  

Området heter Vauchelet, och ligger på ön La Basse-Terre, bredvid den berömda vulkanen La Soufrière.

Guidade turer med Vert Intense (på franska). 

Text och foto: Christian von Essen