Krönika: Det moderna Indien

Bangalore - Photo by Lisa Bjerre, Resekoll.se

Idag är Indien lika mycket keps som turban – och bilarna är betydligt fler än kamelerna. Journalisten Lisa Bjerre har flyttat till Bangalore och rapporterar för Resekoll från Indiens Silicon Valley.

Bangalore är Indiens IT-huvudstad – och min nya hemstad. När jag flyttade till Indien i julas var det för att jag ville se vad som hänt under de tio år som gått sen jag var här sist. Det, och det faktum att jag tycker så mycket om landet. Indien var för mig kamelsafari, påfrestande försäljare, färgglada turbaner, vänliga människor och vackra vyer.

Efter snart ett halvår i moderna Indien är bilden en annan. Indien är idag lika mycket Tata Nano som kamel och lika mycket baseball-keps som turban. Men människorna är fortfarande lika vänliga och vyerna lika vackra.

Jag är journalist, driver eget företag och är i Indien för att rapportera om vad som händer i landet. Jag skriver främst om den ekonomiska utvecklingen och om IT-branschen. Tillväxten här är något alldeles oerhörd: i snitt har BNP gått upp 8,5 procent de senaste fem åren, och IT- och outsourcingsektorn väntas växa med 33 procent i år.

Om det och mycket annat kommer jag att skriva på Reskoll.se. Jag ska berätta om allt från vardagens bestyr med hårda rickshaw-förhandlingar och frustrerande optikerbesök, till heta partynätter i Bombay och fattiga gatuförsäljare.

Och, förstås, ska jag skriva om att resa här. Indien är ett av världens häftigaste länder att resa i. Ingen kommer härifrån utan att bli berörd. Och att bli berörd är väl just precis vad resande handlar om.

 

Lisa Bjerre - Resekoll.se
Lisa Bjerre i Indien.