Krönika: En burgare i Bangalore

Indian Cow - Resekoll.se

Tror du att man inte äter nötkött i Indien? Då har du fel. En av vårens godaste burgare avnjöt Resekolls Lisa Bjerre på Hard Rock Café i Bangalore.

När jag Ã¥kte till Indien i vintras förberedde jag mig för ett halvÃ¥rs avhÃ¥llsamhet: mitt favoritkött är nötkött, och det äter man ju inte i Indien. Trodde jag. Men redan efter nÃ¥gon vecka tog en restaurangmeny i Kerala mig ur den villfarelsen. PÃ¥ landsbygden Ã¥kte vi sedan förbi lummiga gÃ¥rdar där de födde upp kor. Och när jag kom till Bangalore, storstaden där jag bott under vÃ¥ren, erbjöds biffar och burgare i lÃ¥nga rader. 

Nog för att kor är heliga i Indien, men de är inte lika heliga överallt. De bilder vi ser i tidningar och pÃ¥ teve av heliga kor i mängder pÃ¥ gatorna hör allt som oftast norra Indien till. Och norra och södra Indien är lika väsensskilda regioner som Sverige och Italien.  

I Sydindien där jag bor har man en betydligt mer avslappnad inställning till nötkött och andra oheliga företeelser, exempelvis öl. Här kan man äta en saftig hamburgare på Hard Rock Café och dricka en iskall Kingfisher till. Och detta rekommenderas – även om det kröp upp en kackerlacka på min kompis tallrik första gången jag åt där. Han hade ändå ätit färdigt.

Visst finns det kor pÃ¥ Bangalores gator ocksÃ¥, även om deras närvaro är undantag snarare än regel. Kor är bra för kor ger mjölk, och när man bor i stan mÃ¥ste man ju ha nÃ¥nstans där kon kan vara. Vad skulle ni själva göra, tjudra kossorna till paraplystället i hallen? Nej, korna fÃ¥r helt enkelt vandra fritt. 

Visst lämnar man företräde för kossorna i trafiken, vilket ger ett respektfullt intryck. Men handen på hjärtat, vem vill paja bilen genom att köra på en jättestor kossa? Störst går först. Det är en härlig syn att se en rundlagd ko i sakta mak korsa en högtrafikerad gata i centrala Bangalore. Ända tills en trafikpolis får syn på henne och ökar takten med en rejäl klatsch på rumpan.

Så mycket burgare har det dock inte blivit för mig i Indien. Kanske för att det finns så mycket vegetarisk mat i Indien, eller för att en vän förklarade att han inte äter kött för "varför ska något levande dö för att jag ska bli mätt?". Eller kanske var det kackerlackan som fick mig att tappa aptiten. Trots att vi hade ätit upp.

Lisa Bjerre - Resekoll.se
Lisa Bjerre i Indien
Läs också Det moderna Indien
och Som barn på nytt