Rumänsk AperTIFF

TIFF - Resekoll.se Photo by Mikael Karlmark

Under en vecka i maj/juni varje år tar TIFF, den Transylvanska Internationella Filmfestivalen, över kulturlivet i Cluj-Napoca. Från och med i år följs det av ännu en veckas festival i Sibiu, 2007 års Europeiska kulturhuvudstad. Med sin 7:e upplaga befäste festivalen år 2008 positionen som landets största och mest inflytelserika filmfestival.

Årets huvudattraktion var skådespelerskan Catherine Deneuve som därför plikttroget kom på besök. Vid ett liknande besök i Cluj-Napoca för något år sedan spelade Lukas Moodysson in material till en av sina filmer. Utöver film bjuder festivalen in till konserter och utställningar av olika slag. Att de ofta, till skillnad från de flesta filmerna, är gratis och att många tagit ledigt från arbetet för att kunna se så mycket film som möjligt gör festivalen till en av Transylvaniens bästa folkfester.