Krönika: Fried gee or seramble egg?

Thailand - Resekoll.se Photo by Ana Marega

Att vara ”lost in translation” hör till varje intressant resa, inte minst när man åker till en annan världsdel och interagerar med människor vars modersmål inte på något sätt liknar ens eget. Vitt skilda språkliga referensramar är en utmärkt förutsättning för total förvirring människor emellan. Men Thailand är en språkets djungel utan dess like. 

 

Turismens uppsving och globaliseringens intåg i Thailand är relativt färska nyheter. Men det är företeelser som man anammar till fullo. Allteftersom miljontals turister strömmar in i Thailand årligen, är det fler och fler thailändare som ser möjligheterna med att kunna kommunicera på engelska. Här finns säkerligen fler privatskolor som lär ut engelska än vad det finns frisersalonger i Malmö och arbetssökande svenska journalister – tillsammans. Majoriteten av thailändska modemagasin bär på rubriker som ”This Week’s Special: Lovely Mrs. Jolie” och det är inte sällan som man får höra unga hippa thailändare hälsa på varandra med ”hello baby” och ”what’s up man?”. 

Medelinkomsten i Thailand är 10.000 THB (omkring 2.000 SEK). Själv blev jag erbjuden närmare 50.000 i lön efter att ha pratat med en skolrektor i mindre än tre minuter, på telefon. När jag sedan sa att jag (nästan) har en examen i engelska, kom det fram att jag inom kort kunde få 70.000 eller mer i månaden. Men om jag absolut måste lämna landet och inte kan undervisa själv, kunde jag åtminstone rekommendera deras skola till andra vita turister, så skulle jag få provision för varje värvad engelsklärare.  

Men att inse vikten av ett språk är inte detsamma som att behärska det till fullo. Långt ifrån. Den kunskapsbas som varje samhälle ackumulerar kring ett ämne, är ännu ganska så bristfällig vad beträffar thailändarnas kunskaper i engelska. Samtidigt pågår en stadig kapplöpning om vilket företag som kan sätta upp en större och mer engelsk skylt ovanför deras företagslokal.  Det är en farlig men ack så festlig kombination. 

Det mesta av min tid i Thailand har jag spenderat på en av dess mer kommersiella öar, Koh Lanta, också känt som Minisverige. Jag stortrivs på denna ö och skulle kunna tänka mig att bo här för gott. Men problemet kvarstår; hur ska jag, när jag är nyvaken och vimmelkantig, kunna välja mellan fried gee och seramble egg? För att inte tala om det svåra valet mellan fredch toast och plin toast. Framåt lunchtid, när solen står i zenit och hettan är som mest olidlig, är det än en gång dags att fatta livsavgörane beslut. Chicken rice on air, fried chicken on chillin’ old eller varför inte fried fish with three test sauce? Hjälp! Inte undra på att jag har gått ner fem kilo.

Ana Marega - Resekoll.se
Ana Marega i Thailand

One thought on “Krönika: Fried gee or seramble egg?”

  1. Hej Ana,
    intresant skrivit av dig.Jag har träffat en kvinna på nätet som bor i undenthani.Vi har mailat varandra i två månader nu.Du skrev att en medelinkomst i Thailand var 2000:-Min fråga till dig är,Undenthani ligger 85 mil norr om Bankok.Hon är sömmerska,vad kan hon ha för inkomst tror du i månaden. jag har ingen aning och vill inte fråga henne häller som du förstår.
    Jag har skickat över 1000:- för att hon skulle köpa sig en julklapp från mig.Är det en halv månadslön eller mer?.
    Tacksam för svar,
    Lennart

Kommentarer inaktiverade.