Krönika: Surfa i Indonesien!

Lembongan Beach - Resekoll.se Photo by Kenny Bergander

I och med att Asien har blivit så överpopulärt bland svenskar så letar sig fler utanför Balis gränser för att hitta något nytt och oförstört.

Ön Nusa Lembongan ligger en och halv timmes båtfärd från Balis östkustpärla Sanur. Där kan du antingen välja att ta den tidiga båten som lokalbefolkningen använder eller den lite senare båten som är mer anpassad till turister och Balineser med lite mer pengar. Jag har åkt båda och den lokala färjan är ett äventyr i sig. Du trängs med tuppar, motorcyklar och sjösjuka balineser som inte kan hålla frukosten nere. Att kapten som sitter på en 50 liters plastdunk med bensin tänder upp en cigg är inte ovanligt. Gott folk, detta är Indonesien och det går till lite annorlunda här – så enkelt är det.

 Lembongan Beach - Resekoll.se Photo by Kenny Bergander

Pärsen att gå nerför gatan i centrala Kuta på Bali kan ibland bli för mycket, för alla som varit där vet att ALLT säljs längs Kuta Legian där försäljarna är på bleka turister likt iglar. Nusa Lembongan är klart mycket lugnare på den fronten. Du kommer garanterat att bli frågad om du vill hyra en motorcykel eller vill åka och snorkla, men det är ljusår ifrån lika konstant som det är runt Kuta. Den övervägande största delen av lokalbefolkningen på Nusa Lembongan livnär sig på att odla sjögräs som säljs till Japan där det i sin tur görs till smink och annat, och de har inte samma behov av turisters pengar.

 Lembongan Beach - Resekoll.se Photo by Kenny Bergander

Korallreven och det transparanta vattnet gör att snorklingen är i särklass. Du behöver inte gå långt för att hitta en båt som kör ut dig till Mangroove på en timmes tur under vattnet. Även surfet är mycket bra på Nusa Lembongan men det kan bli trångt ute bland vågorna när det kommer in båtlaster med japaner och fullkomligt överbefolkar surfbryten. En axelhög ’Playgrounds’ för nybörjaren, perfekta långa högervågor på ’Shipwrecks’ för den erfarne eller perfekta tuber som rullar över väldigt grunt vatten på ’Lacerations’ för den våghalsade. Lacerations betyder för övrigt skärsår så den icke erfarne har INGET där att göra!

Men Lembongan är inte bara ett surfparadis utan som sagt även en tillflyktsort för den som ledsnat på det stressade Kuta. Brasor på stranden om kvällarna, tuppfäkting och MAGISKA solnedgångar väntar dig. Vad väntar du på?

Kenny Bergander reser jorden runt och rapporterar med kameran och pennan från de bästa surfparadisen världen över i projektet Surfing Class Heroes. För tillfället resulterar detta arbete i en blogg på Encoreclothing.se. Senare ska det bli både bok och dvd om det hela.

One thought on “Krönika: Surfa i Indonesien!”

  1. Bra artikel, kan gott rekommendera Lembongan för den som vill komma ifrån stressen på Bali!

Kommentarer inaktiverade.