Taxi har blivit bättre i Bukarest

Taxi i Rumänien - Resekoll.se

För bara någon månad sedan gick det knappt att ta taxi i Bukarest. Förare tog regelmässigt turister på mycket långa omvägar, bråkade intensivt vid avstigningen och debiterade priser som var 4-5 gånger de normala. Effekten har blivit att besökare normalt avråds från att åka taxi.

Grunden till en dräglig taxifärd i Bukarest är att titta på bilens framskärm eller sida. Enligt lag måste föraren skriva priset där och om det är över 2 Lei/km (2 Ron/km är samma sak) gör du bäst i att inte kliva in. Vid flygplatserna och i Piata Unirii flockas de kvarvarande av de mindre seriösa förarna men där går det lätt att hitta buss, tunnelbana, spårvagn eller en förbipasserande taxi av snällare sort. Att i förväg skaffa telefonnummer till ett eller två seriösa taxibolag hjälper också. I annat fall är det en studie av framskärmen och gärna en karta i handen som gäller. I värsta fall har du fått ännu en underlig resehistoria att berätta.

2 thoughts on “Taxi har blivit bättre i Bukarest”

 1. Hejsan,

  Jag håller med i sak, men kan inte ser riktigt vad som skulle skilja sig ”nu” mot för ”någon månad” sedan. Har bott i Bukarest i 3år, och det har varit samma hela tiden. Om man vet vilka firmor som är okej, så är det 99% lugnt att åka, alla andra kommer försöka lura dig.

  Bor du själv i Bukarest?
  Spana gärna in mitt forum; http://www.rumanienforum.se

  Mvh
  Joakim

 2. Hej Joakim,

  I december 2007 tog de minst seriösa av taxiförarna 7-8 Ron/km och i juni 2008 var dessa nästan helt borta. På bilden syns i förgrunden att en av de numera dyraste chaufförerna tar 3,7 Ron. Taxin i bakgrunden tar under två Ron och det billigaste alternativ jag känner till nu kostar ca 1,3-1,4 Ron/km.

  Alternativet att känna till de olika taxifirmorna i Bukarest innan man reser dit är sällan möjligt. Artikeln var tänkt ge dem som åker till Bukarest en möjlighet att undvika problem med taxiförare. Tyvärr är det svårt när flygplatserna (speciellt Otopeni) blivit viktig för de förare som fortfarande är knepiga.

  Nej, jag bor inte i Bukarest men är regelbundet i staden. Mina förehavanden har mer kopplingar till Cluj-Napoca och Sibiu uppe på högplatån.

  Hälsningar

  Mikael

Kommentarer inaktiverade.