Rumänsk strandfestival med historia

Vama Veche - Resekoll.se

VAMA VECHE: Mellan den 14-16 augusti är det dags för den sjätte upplagan av Stufstockfestivalen i den lilla staden Vama Veche vid den rumänska svartahavskusten. Att stadens namn betyder "gammal gräns" får sin förklaring i att den ligger en kort promenad från Bulgarien. Hela sommaren fylls stadens strand av tält, bad, fester och mer eller mindre påklätt solande. Så har det varit länge. Under kommunisttiden var det dock främst lärare från universitetet i Cluj-Napoca som fick komma hit men nu är alla välkomna.

Stranden har rykte om sig att vara mer "alternativ" än närliggande konkurrenter och att badområdet är ett naturreservat märks mest på delfinerna och sjöhästarna som ibland visar sig. Sjöhästarna är förstås lättast att se för dem som sportdyker och delfinerna brukar vara piggast på morgonen. Det finns även en "Rädda Vama Veche"-rörelse som försöker skydda stadens kultur. Egentligen var tältande på stranden strikt förbjudet så sent som 2004. Ändå var den alltid full av tält. Nu används de gamla förbudsskyltarna till att informera om vilken avgift man förväntas betala för tältandet. Den som inte vill tälta kan bosätta sig på något av hotellen eller vandrarhemmen som dykt upp trots att det nästan är förbjudet att bygga eller köpa land i Vama Veche. Områdets popularitet märks även i att en av Rumäniens mest kända musikgrupper tagit sitt namn från staden med Stufstockfestivalen och att alla som en gång kommer hit vill komma tillbaka.

One thought on “Rumänsk strandfestival med historia”

 1. Hej Mikael,
  nu när jag ser bilden igen kan jag inte låta bli att tänka på när jag var där. 1994 tror jag det var. Bodde på stranden, billigt, dans varje kväll. Bara kallt vatten i duschen. På morgonen var bonden där med sina hästar som fick dricka innan vi andra kunde komma till för att duscha eller hämta vatten.
  Jag älskade den platsen och hela byn som då var liten och underbar.
  Som vanligt var jag den enda utlänningen, förrutom min dotter som också är Svensk men född i Sibu.
  Hittade även en kattunge där som var född med 3 ben. Han fick många lyckliga år i Sverige inan han blev överkörd.

  Goa minnen
  Ann-Sofi

Kommentarer inaktiverade.