Tokyos coolaste kaféer serverar fikan med en twist

Café in Tokyo - Resekoll.se Photo by Maria Ahlgren

TOKYO Jag minns lattens intåg på fikamarknaden. Revolution! Plötsligt blev allt lite mer exotiskt och jag och tjejkompisarna kändes oss mycket världsvana där vi satt på något coffeehouse i amerikansk stil och drack latte på glas och festade på morotsmuffins i megaformat så gott som varje håltimme.

 
Krävs det lite mer än kaffemjölk på glas för att du ska känna spänning under fikastunden så är Tokyo stället för dig. Här börjar nämligen fler och fler kaféer servera fikat med skruv. Trenden som tog fart under 2000-talets början med maidkaféer, med servitriser klädda som franska hembiträden som kallar gästerna ”my master” och ser ut att vara handplockade ur en mangaserie, har exploderat, och idag lurar mer eller mindre bisarra temakaféer i varje hörn av den japanska huvudstaden. Efter att ha varit en marknad främst för herrar (med tyngdpunkt på manganördar och rollspelsfanatiker med fantasier om skolflickor och maids) är idag tjejer i 20- och 30-årsåldern den nya, heta målgruppen.

Ett axplock ur Tokyos kaféflora inkluderar pikanta inslag som butlerkafé, skolpojkskafé och kattkafé. Men vad gör man på dessa hak – är det som en slags dagbordell för lajvare och kufar? Nej, inte alls. Temakaféerna för tjejer är välskötta historier utan snusk på menyn (men en liten krydda för fantasin är dock gratis…).

På butlerkafé blir de kvinnliga fikagästerna servade av underdåniga tjänare som lyder deras minsta vink med ett briljerande leende och titulerar dem ”madame” eller ”my princess” (klart att vi ska ha vår motsvarighet till killarnas ”my master”-kör på maidkaféerna!). Inredningen är gärna klassiskt engelsk mansionstyle.

 

Café in Tokyo - Resekoll.se Photo by Maria AhlgrenSom om konceptet i sig inte vore nischat nog finns ett skräddarsytt utbud av butlers. På Dogenzaka i Shibuya ligger ett kafé med enbart västerländska butlers. Här kan du för 120 kronor beställa ”Cinderella Time” som inkluderar tiara, bubbelvin och en liten silverklocka på silverfat att ringa efter pojkarna med. Engelskastudier finns också på menyn. Min svenska killkompis bor på ett internationellt guesthouse, och på den allmänna anslagstavlan hänger en lapp att kaféet söker fler västerländska butlers. För den som räds killbaciller finns maidkaféet Wonder Parlour på Otome Road i Ikebukuro med särskilda temakvällar då de söta maidsen förvandlas till stiliga butlers.

För damer som uppskattar mangagenren shonen ai om trevande kärlek unga pojkar emellan (särskilt populärt bland medelålders hemmafruar med mycket tid över för drömmar) finns Café Edelstein i Harajuku. Kaféet bygger på sjuttiotalsmangan om livet på tyska internatskolan Edelstein, och servitörerna är popstjärnesöta pojkar i skoluniform och läppglans (!). ”Skolans” rektor är en sträng, äldre madame som läxar upp gossarna om de missköter sig, och för den som är intresserad visar ”eleverna” gärna upp sina läxor.

Kattkafé, eller Neko Café, är som namnet antyder ett kafé där gästerna under begränsad tid får gosa obegränsat med gulliga kattungar till kaffet. Det hjälper en att finna inre lugn, menar anhängarna. Det första jag fann vid ett besök på ett Neko Fubi i Ikebukuro var dock en outhärdlig odör av kattkiss – ingen höjdare!

När det här skrivs sitter jag på ett Starbucks i Shibuya och dricker kaffelatte i plastglas. Det serverades av en vanlig barrista i grönt förkläde, och i min närmiljö syns varken vuxna skolpojkar, stränga rektorer, katter eller crossdressade butlers. Men vet ni – det räcker just nu. Utsikt över Shibuyas tonårsgäng, några bra japanska modetidningar och sojalatte på plastmugg – det är inte alldeles oexotiskt det heller!

Vill du besöka något av kaféerna? Kolla in de här länkarna (japanska):

wonder-parlour.com
Maidkafé för det mesta, butlerkafé med förklädda tjejer ibland.
cafe-edelstein.com/top.html
Disciplinerade skolpojkar i uniform serverar teet
nekojalala.com
Kattkafé i Akihabara

 

Maria Ahlgren, From Tokyo With Love - Resekoll.seMaria Ahlgren är frilansjournalist som sedan 1,5 år tillbaka bor i Tokyo och skriver för tidningar som Vagabond, Dagens Nyheter, RES och Damernas Värld. Vill du läsa mer om Tokyo besök Marias blogg, From Tokyo with Love, på http://tokyolove.blogspot.com