Krönika: New Yorks vita stränder

Brighton Beach, Coney Island, NY - Photo: Elina Jonsson, Resekoll.se

New York är inte bara en pulserande storstad med ändlös shopping och rikt kulturliv. New York är även en stad med långa vita sandstränder. Så för den som stannar längre än en långhelg så är mitt tips att ta sig till vattnet. Perfekt för de där första dagarna av jetlag och för solbrännan som underlättar de korta shortsen under sommarens stekheta dagar.

Min varmaste rekommendation är Coney Island och Brighton Beach. Tunnelbanelinjerna N och Q går direkt till de båda stränderna som är sammanlänkade på sydostliga delen av Brooklyn. Resan tar bara 45 minuter från Union Square och tjuvlyssnandet på vägen är värt varenda minut. Barnfamiljerna på väg till stranden avslöjar mycket om USA i allmänhet och New York i synnerhet. Särskilt om det New York som är långt från glamouren i Sex and The City.

Coney Island är mest känt för sitt kitschiga nöjesfält från 50-talet. Förutom att vara en guldgruva till fantastiska foton, så ger det en spännande inblick i det amerikanska småstadslivet och 50-talets framtidsvisioner. På andra sidan nöjesfältet – bara några hundra meter från tunnelbanestationen – ligger en lång vit sandstrand. En vacker strandpromenad leder vidare i all oändlighet och är perfekt för sköna gymnastikskor eller cykel.

Efter en stund når man så Brighton Beach, som i sin tur är mest känd som den ryska delen av New York. Allt är på ryska – skyltar, restauranger, mat, affärer, människor – och ger en lika overklig som fascinerande upplevelse. Denna del av stranden är något folktommare och här finns också duschmöjligheter. Efter en rysk lunch eller middag tar man enkelt tunnelbanan tillbaka till Manhattan. Tur och retur kostar denna strandutflykt bara 4 dollar.

Fire Island, New York - Photo: Elina Jonsson, Resekoll.se

För den som vill resa längre finns en mängd alternativ. Givetvis kan man boka en lyxig helg i The Hamptons – men för den som fortfarande är nöjd med en dagsutflykt finns det smidiga paketalternativ från Penn Station. En paketresa till Sunken Forest – Sailors Haven – på Fire Island kostar 24 dollar och omfattar två tågresor, en taxiresa och en färjetur om totalt 5 timmar tur och retur. Intressant att prova på amerikanskt tåg och härligt att få njuta av en längre färjetur.

 

Fire Island, New York - Photo: Elina Jonsson, Resekoll.se

Fire Island finns många olika sorters stränder – från lyxiga till gayvänliga till familjevänliga. Själva ön är amerikanskt välmanikyrerad med boardwalks, räcken och tuktade träd – men just därför väl värd ett besök. Östra delen av ön vetter mot Atlanten och har under blåsiga dagar kraftiga vågor, som  snarare lockar solbadare och surfare än långdistanssimmare.

En strand som jag ännu inte besökt men som mina amerikanska vänner varmt rekommenderar är Fort Tilden State Park. För den ävertyrslystne med cykel så är detta en resa väl värd namnet – då stranden ligger en bra bit från ändstationen Rockaways. Väl på plats finns en makalöst vacker strand – nästintill folktom – med starka strömmar i vattnet. Ett helt annat New York.

Länkar:

Take the A Train – A New York Magazine guide to NY beaches
Long Island Beach Packages

Elina Jonsson är bloggare, grafisk formgivare och före detta New York-bo. Du hittar fler av hennes New York-tips på strollingnewyork.blogspot.com.  

One thought on “Krönika: New Yorks vita stränder”

Kommentarer inaktiverade.