Malaysia: Anwar åter i politiken

Anwar Ibrahim 

RESEKOLL I MALAYSIA: Dagens stora nyhet här i Malaysia är givetvis att den sodomianklagade politikern Anwar Ibrahim, efter tio års kämpande, tagit sig tillbaka in till politikens riktiga rampljus. Anwar hade hunnit så långt i sin politiska karriär som till finansministerposten och var vid ett tillfälle vice premiärminister. Utsikterna var med andra ord goda.

 

Men någonting gick snett (vissa menar att det var Anwars ekonomiska reformer), och kring den asiatiska ekonomiska krisen blev han plötsligt anklagad för sodomi och därmed effektivt utmanövrerad från den poltiska arenan. Jepp, analsex. Det är strikt förbjudet enligt muslimska lagar att idka sådant umgänge, och speciellt med en man, vilket var anklagelsen mot finansministern. Från att ha burit budgetpärmar in och ut från parlamentet, var det med ens Anwars förmodat fläckiga madrass som frekvent gästade landets rättssalar.

Det var onekligen en pinsam stund, inte bara för Anwar Ibrahim, utan också för det Malaysiska folket, som gick ut på gatorna för att visa sitt missnöje och för att stödja Anwars fru, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Hon grundade oppositionspartiet Parti Keadilan medan maken satt i häktet. Hans kroniska ryggsmärtor ignorerades länge, men slutligen fick han tillåtelse att operera ryggen utomlands. Frihetsberövandet pågick orimligt länge.

Men nu är alltså Anwar tillbaka. Trots nya sodomianklagelser (och trots energiska försök till motstånd) vann han i tisdags en plats i riksdagen efter ett val i Permatang Pauh. Och trots att han tonat ned sin oppositionsretorik en smula, har han själv hävdat att han går mot premiärministertiteln. Från och med idag får han alltså i alla fall en stol i riksdagen, där han kan möta sina forna fienders flackande blickar och njuta av att stå i centrum.

Medierna är på nyhetsplats aningen restriktiva med ordvalen. I The Star intervjuas endast regeringsmedlemmar, som viftar bort händelsen och menar att det inte finns någon som helst oro. Men Karim Raslam skriver så här i sin krönika längre bak i tidningen:

”Anwar – whatever we think of him and many of us are deeply sceptical – is looking more and more like our future Prime Minister.”
[…]
”The Malay community (as with all Malaysians) is more politically astute than often thought and even the supposedly ”traditional” old folk can see through ”spin” and deception. You cannot bamboozle and lie to the people of Malaysia any more.
They will strike back until you tell them the truth.”

Artikel i norska Aftenposten