Austrian satsar på nya udda resmål

Jeddah - Resekoll.se

I morse var det pressfrukost på restaurang Pontus i Stockholm, med Austrian Airlines och deras Sverige-chef Johannes Walter. När de flesta andra flygbolag håller på att bryta samman av lågkonjunktur och bränslepriser, satsar Austrian på udda, expansiva destinationer i Östeuropa och Mellanöstern. I dagsläget kör flygbolaget till 48 olika platser i dessa områden. Här är några nyheter.

 

Sochi, Russia - Resekoll.se

 

Sochi (Sotji), Ryssland

Denna stad vid Svarta Havet i södra Ryssland kommer snart att vara på allas läppar. 2014 står man nämligen värd för vinter-OS, och följaktligen råder intensiv byggboom i området. Bland annat etableras fem så kallade Special Economic Zones, och ett jättekasino håller också på att byggas. Redan idag är Sochi ett populärt turistmål för ryssarna, och staden har bara 400.000 invånare, medan turisterna uppgår till över fyra miljoner på ett år. Sochi är nämligen både ett vinter- och sommarresmål, med 300 soldagar per år. Det subtropiska klimatet lockar många, och kombinationen av stränder, Kaukasusbergen, källor och spaanläggningar gör att man tror på både turist- och affärsresenärerna, och Austrian kör som enda västerländska flygbolag tre flygningar i veckan från Wien.

 

Erbil, Irak - Resekoll.se 

Erbil, Irak

I Kurdistan i norra Irak ligger miljonstaden Erbil, som Austrian kommer att flyga till fyra dagar i veckan. För Sverige handlar kundgruppen till stor del om de över 110.000 irakier som bor i landet, men även de många och stora (mestadels privata) investeringsprojekt som pågår i Erbil-området kräver folk. Erbil tillhör de säkra delarna av Irak där oljepengarna fortfarande flödar, och en ny jätteflygplats för 20 miljoner passagerare håller som bäst på att byggas.

 

Astana, Kazakhstan - Resekoll.se 

Astana, Kazakhstan

Astana har på kort tid gått från by till storstad, med över en halv miljon invånare. Staden bjuder på mycket spännande arkitektur, men det är framförallt Kazakhstans enorma affärspotential som ska locka resenärer till Astana. Landet är det tionde största i världen, och ett flertal svenska företag är redan där för att etablera sig på en spännande marknad. För tillfället är det mycket infrastrukur- och byggindustrier på plats.

 

King Abdullah Economic City - Resekoll.se 

Jeddah och Riyadh, Saudiarabien

Varje dag i veckan flyger Austrian till Saudiarabien, Sveriges största handelspartner i Mellanöstern. Som sig bör är expansionstakten påtaglig, och bland annat har en King Abdullah Economic Zone etablerats (se bilden!), där man helt enkelt byggt en ny stad för två miljoner invånare och skapat en miljon nya jobb. Fyra dagar i veckan avgår flyget till Jeddah, och tre gånger i veckan till Riyadh.