Ishotellet bäst i Sverige

Ice Hotel - Resekoll.se

TRIP Global Award delades ut i torsdags under en lyxig galamiddag på Grand Hotel i Stockholm. Att Ishotellet i Jukkasjärvi vann det nya priset – som premierar den bästa uppelevelsen för utländska turister – var kanske inte så oväntat, men det var glädjande att se att det var så pass jämnt mellan de fem nominerade bidragen som det faktiskt blev. Det var bara med en poängs marginal som Ishotellet knep den Oscarsinfluerade statyetten framför näsan på Stockholms Stad, som glädjande nog alltså fick mycket bra omdömen från researrangörerna i fem europeiska länder som deltog i omröstningen (Frankrike, Holland, Tyskland, England, Italien). Det visar att Stockholm som turistmål står sig väl i konkurrensen med andra, mer klassiska turistmål i Sverige. Rösterna presenterades av de fem ländernas respektive Sverigeambassadörer, vilket var ett välkommet inslag, även om deras korta utlåtanden per automatik blir tämligen… diplomatiska. 

Joakim Vogel från SVT ledde galan, som egentligen inte bestod av mycket mer än att prisceremonin innan förrätten (resten hade avhandlats i seminarier och ytterligare prisutdelningar under dagen). Till kaffet var det sen dags för underhållningen, och för att blidka de utländska gästerna bestod denna av en ABBA-show, alltså ett coverband som spelar ABBA-låtar. Hade det varit ett explosivt nummer med ABBA-medley och dans hade det varit överkomligt, men nu skulle det verkligen spelas fem-sex hela låtar, på exakt samma sätt hela tiden, med orangea sparkdräkter i frotté. Det blev riktigt smärtsamt, och de sittande matgästerna hade inte mycket annat att göra än att blänga allt mer trött framför sig och röra om i det kalla kaffet.

RTS förhoppning att TRIP Global Award blir en långvarig tradition delas nog av de flesta inom resebranschen, även om vi är många som håller med om att det gått inflation i priser och utmärkelser. Och med tanke på vad folk betalar för sin biljett kanske lite mer brainstorming kring eventet är på sin plats till nästa år.