Krönika: Låt bli mina pengar!

Radisson SAS in Prague - Resekoll.se 

Sånt här gör mig galen. Under resan till Prag i helgen hade vi fått en presentkort-voucher för två hotellnätter på Radisson SAS. Inga problem med incheckningen, men de vill ändå låna ett kort bara för säkerhets skull. Fint så, vi ska inte betala för rummet, och planerar inte heller att skriva upp hotellporr eller öl för 50 spänn burken på vårt hotellrum.

Fredagen går, och på lördagen är vi ute i Pragnatten och svirar. Vi ska bara ta ut pengar inför nästa stopp på barrundan, när uttaget nekas. Flera gånger. Vi går upp på hotellrummet för att kolla kontoutdrag, och försöker desperat ringa Nordeas kundtjänst (inte helt rationellt vid den tidpunkten kanske). Det enda uttaget vi inte kan minnas ha gjort är ett på 1600 kronor samma dag, 4000 korona. Vi funderar på om någon i de småsuspekta butikerna vi handlat i kanske har fulat oss, och det tar ganska lång tid av huvudbry innan vi ringer ner till receptionen istället för att spärra kortet.

"Ja, vi drar 4000 korona som deposition", säger receptionisten. Vi väljer att inte bråka, men vid utcheckningen nästa dag påpekar vi det högst olämpliga i att dra pengar utan att förvarna om det. Då säger den ena receptionisten det ofattbara: "Det är bara 4000 tjeckiska korona som dragits". Bara? Vem avgör det? Hon erbjuder oss att avbryta transaktionen och ger oss ett fjuttigt kvitto där det står -4000.

Vi tackar, tittar på varandra och försöker igen: "nästa gång kanske ni borde säga till innan ni gör så, eftersom det här var våra sista pengar som drogs, och vi var tvungna att gå hem tidigare igår kväll". Då gör den andra receptionisten det enda raka i den här situationen: hon tittar på oss med ett svagt leende i en sekund, rycker lite lätt på axlarna och fortsätter stirra ner på datorskärmen. "Jaha, okej, hejdå då?" mumlar vi och går förvirrat genom det så kallade femstjärniga hotellet, ut genom svängdörrarna till den tjeckiska kylan. Den är lika kall där ute.

Fotnot: Det är tisdag kväll, och kontot är fortfarande övertrasserat. Inga pengar är Ã¥terförda. 

One thought on “Krönika: LÃ¥t bli mina pengar!”

  1. Men Christian, du om nån vet väl att betalkort använder man i Sverige medan man utomlands använder kreditkort.
    Drar någon felaktiga belopp är det bara att bestrida dessa och låta bli att betala.
    Avis i Spanien drog 2300:- för mig i nån slags självrisk de tyckte sig vilja ha. Jag bestred beloppet och betalade inte. Plötsligt blir det Avis ansvar att motivera för Mastercard varför de har rätt till pengarna.
    Grundregeln för kreditkort är dessutom att det alltid är kortutgivaren som ska stå risken, inte användaren. Tyvärr gör våra banker allt för att lura i oss det motsatta.

Kommentarer inaktiverade.