Välkommen till 2009!

Soluppgång - Resekoll.se

Resekoll.se är tillbaka med nya krafter i det nya året. Efter ett långt och välbehövt jullov (och en lika lång databaskrasch) är det åter dags att hålla koll på nya restrender. 2009 kommer att bli ett speciellt år för de flesta branscher, men just resebranschen är förstås extra konjukturkänslig.

Vad kan vi då vänta oss av 2009? De flesta större researrangörerna och resebyråerna har redan stött på en nedgång under den sista delen av året, och en återhållsamhet i form av kostnadsbesparingar, varsel och nedläggning av linjer är förmodligen att vänta.

Sannolikt är det flygbolag och andra aktörer utan vare sig stark businessprofil eller lockande lågkostnadsstrategi som kommer att få det tufft, och framförallt behövs det pengar i kassan. SAS kommer med andra ord fortsätta att få det svårt, om man nu inte får ett förlösande bud av Lufthansa, som i övrigt verkligen tagit på sig shoppingskorna i höst och visat vem som bestämmer i det europeiska luftrummet. Om dagens rykten stämmer är det bra nära.

Samtidigt finns det gott om utrymme för nya aktörer att etablera sig i lågkonjunkturens lugnare vatten. Personal kommer det finnas gott om; flygplan, flygplatsslottar och lokaler blir mer tillgängligt. Marknadsföringen blir både billigare och potentiellt effektivare när resten av gänget håller i plånboken. Problemet är bara att det krävs långsiktiga och seriösa investorer. Och det vet vi hur lätt det är att hitta.

Resetidningarna kommer att få det svårare i ett allt tuffare annonsklimat. Vi som finns på webben kan istället hoppas på större andelar av annonskakan.

Forskningen för framtidens alternativa flygbränsle fortsätter, och Fredrik Reinfeldt har lovat att få fram en bra lösning på utsläppsekonomin under Sveriges EU-ordförandeskap. Måhända kommer resenärerna inte att vara lika miljömedvetna när priset blir ännu viktigare, men miljömedvetenheten är ingen trend. Vi får i alla fall inte betrakta den som en sådan.

Östeuropas och Baltikums kraftiga expansion kom av sig, men det finns ändå mängder av spännande städer och vackra naturupplevelser att besöka. Detsamma gäller för Afrika och Sydamerika, och bara flygpriserna når skäligt låga nivåer kommer vi förhoppningsvis få se fler svenskar som styr om sin resa från Sydostasien och Medelhavet till någonting lite mer spännande (om man nu bara ska unna sig en resa under året).

Behovet av att koppla av, koppla ned och koppla bort kommer alltid att finnas, oavsett hur det ser ut i världsekonomin. Men liksom produktkvaliteten på varorna vi köper blir allt väsentligare, kommer vi att ställa desto högre krav på de resor och upplevelser vi faktiskt väljer att investera i. Detta, i kombination med det tråkiga men välbehövda stålbadet som resebranschen för tillfället genomgår, kan göra att resultatet blir en revitalisering och kvalitetshöjning som kommer alla inblandade till godo.

Resekoll.se önskar er alla en god fortsättning och ett spännande 2009. Vi kommer att fortsätta skriva om resor och resande ur ett brett perspektiv. Snart är vi inne på tredje året.