Pol Pots Leende

Pol Pots Leende - Resekoll.se

En bra sak som backpackandet fört med sig: de flesta unga människor av idag känner till Kambodjas kollektiva tragedi – Pol Pots urskevade talibantolkning av kommunismen som ledde 1,7 miljoner oskyldiga människor till en tidig död mellan 1975-1979. Vår tids största folkmord.

Peter Fröberg Idlings tre år gamla – och hyllade – reportagebok Pol Pots Leende utgår just från den svenska bilden av Kambodja, en bild som omedvetet kom att fungera som en effektiv propagandamaskin för Pol Pots pågående massaker.

För grundfrågan lyder: hur kunde den svenska delegationen (med Jan Myrdal i spetsen) som besökte landet på 70-talet, mitt under brinnande folkmord, undgå att se åtminstone fraktioner av de lidanden som utspelades bakom kulisserna på det välregisserade skådespel som visades upp?

Peter Fröberg Idling stöter och blöter, intervjuar, snokar, läser och provocerar för att få svar. Men få vågar tala.

Den andra frågan lyder: hur kunde en liten grupp kambodjanska utbytesstudenter gå från dagdrömmande rödvinsfilosofer till att fullfjädrat förespråka en komplett och total avintellektualisering av sitt eget hemland? Och dessutom med våld lyckas genomföra det?

Pol Pots Leende är en ganska rörig bok – kronologin är omkullkastad, intervjuer med åldrande kambodjaner och svenska vänsterveteraner blandas med korta citat från Röda Khmerernas Organisation, egna betraktelser och frågor. Alla dessa frågor. 

Läsningen blir som att få ta del av författarens egen oredigerade anteckningsbok. Det ger både en unik, närvarande känsla och ett smått förvirrande intryck på samma gång. Men det är också så det känns att besöka Kambodja – personligt och gripande, distanserat och overkligt. Men – inte minst – outsägligt vemodigt.

Är du det minsta intresserad av Kambodja som land eller av hur det mänskliga psyket fungerar eller av hur politiska ideologier kan vridas eller av hur vi möjligen ska kunna lära oss någonting av det här – då ska du läsa Pol Pots Leende. En bok som engagerar, berör, undervisar och manar till eftertanke.

Läs mer om boken: Aftonbladet, SvD, DN

One thought on “Pol Pots Leende”

Kommentarer inaktiverade.