Paris New York Shanghai

Paris New York Shanghai - Resekoll.se Photo: Christian von Essen

Paris New York Shanghai är ingen vanlig coffee table-bok – den är tre coffee table-böcker i en, och således lika bred som ett… coffee table. En anledning till att det tog mig så lång tid att skriva om denna fotobjässe är faktiskt för att det tog oerhört lång tid innan jag förstod att de tre ryggarna hölls ihop av kardborrband, som alltså kunde dras i sär.

Paris New York Shanghai - Resekoll.se Photo: Christian von Essen

Den holländske fotografen Hans Eijkelbloom har onekligen skapat ett praktverk. På varje uppslag finns ett tema i bilderna, till exempel män med randiga tröjor. Sidorna två och tre i Parisboken visar män i Paris med randiga tröjor, sidorna två och tre i New York boken visar män i New York med randiga tröjor, och så vidare, och så vidare. De tre böckerna rullar sig nogsamt igenom snart sagt alla urbana igenkänningselement – det är midjeväskor, arkitektur, rondeller, skyskrapor, tantdräkter, trädgårdar och poliser. 

Paris New York Shanghai - Resekoll.se Photo: Christian von Essen

Som du säkert förstår blir det en hel del ganska otympligt bläddrande i dessa jämförelser ("hoppsan, de har blommiga blusar även i Shanghai, tänk vad världen är liten!"). Tyvärr blir det bestående intrycket att Eijkelblooom nästan förtar stadens unika charm och tjusning genom att påpeka att alla minsann är lika i det moderna, globala (kapitalistiska) storstadssamhället. Som att vi alla är lika lurade.
Som samtidsstudie är boken möjligen en utmärkt gåva till eftervärlden. Som fotobok är den snygg, sällan enastående. Som coffee table-bok … gör den sig bäst att hållas på hyllan under bordet faktiskt. Annars får inte ens kaffet plats.

Beställ boken direkt från Bokförlaget Max Ström.