Flyg effektivt – för affärsresenären

Vare sig du har en resebyrå som styr upp hela din tjänsteresa eller inte så finns det ett antal nyttiga och praktiska verktyg för att planera och organisera din resa, allt för att göra den så enkel och smärtfri som möjligt.

Den stora skillnaden mellan en tjänsteresa och en semesterresa för mig är att jag på en tjänsteresa har ett större behov av ett effektivt resande för att göra ett tidseffektivt jobb och slutligen kunna åka hem så fort som möjligt. På semestern har jag större tolerans för fler stopp och längre väntan med tid och utrymme för nya intryck och eftertanke.

Flyg, tidtabeller och tillgänglighet

Om vi utgår från att du vet vart du ska och när du måste vara redo för det första mötet så är det bara att sätta igång och planera. En bra början för att kolla upp flyg, tidtabeller och tillgänglighet av biljetter är amadeus.net. Deras tjänster är lätta att manövrera och du får en bra översikt direkt på varje sökning.

När du hittat den flight eller flighter som passar dig bäst så är det bara att sätta igång och boka. Amadeus har direktlänkar till travellink.se men här det såklart upp till dig att använda din egen bokningstjänst eller resebyrå. Privat är mina egna favoriter momondo.se, resfeber.se och flygstolen.se.

Optimera din flygtid

För att optimera din flygtid då det inte finns direktflyg så fungerar även Amadeus för detta syfte genom att du sorterar på flygtid. Lite överkurs, men väljer du att boka biljetter med olika flygbolag eller har connecting-flights och vill försäkra dig om att ett 45-minutersstopp är tillräckligt för att hinna med ditt nästa flyg så kan du kolla upp historisk data för punktlighet för just den flighten på flightstats.com.

För att säkra en bra plats i flyget (för vem vill sitta i mitten på en mittenrad helt instängd i 12 timmar?) så kan du i samband med bokningen kolla upp de flesta stora flygbolags interiör och layout för att välja ut en plats. För detta använder jag seatguru.com och där hittar du även information om platser som du bör undvika.

Uppdaterad information om din flight

När de oundvikliga flygförseningarna inträffar kan det vara bra att vara bra att ligga steget före genom att alltid ha den uppdaterad information om din flight. Vem vill spendera mer tid än nödvändigt på en flygplats? Här gör det svenska företaget Traveas tjänst TravelTracker™ jobbet åt dig genom att skicka uppdateringar via sms. Andra alternativ är förstås att själv kolla upp status på webben via flygplatsernas hemsidor (Arlanda,Kastrup).

All fakta om din resa

En annan tjänst som jag tipsat om tidigare är TripIt. Du skickar helt enkelt in hela din resplan inklusive hotellbokningar och hyrbilsbokningar till TripIt och tillbaka får du en samlad bild med all fakta om din resa. Prydligt uppställt och i tur och ordning. Eftersom detta ligger på webben möjliggör det även att du delar med dig av din plan till tex dina vänner eller din familj. Gratis, smidigt och snyggt!