Gårdsförsäljning av alkohol för ökad turism

Med ökad turism och en levande landsbygd som argument så lobbar och jobbar både politiker, myndigheter i form av jordbruksverket och de olika dryckesgårdarna för ett öppnande av så kallad gårdsförsäljning av alkohol. Gårdsförsäljning innebär att producenten ges möjlighet att sälja sina förädlade produkter direkt till konsument. Ett av de företag som verkar för denna öppning är Mackmyra Svensk Whisky utanför Gävle som jag besökte i våras.

Från en av Gävles lokaltidningar, Arbetarbladet:
”I en lokal i direkt anslutning till destilleriet arrangeras besök med whiskyprovningar. Mackmyra har serveringstillstånd, men det enda i lokalen som finns till mer regelrätt försäljning är souvenirer. Kringprodukter som tryckta t-shirts, dricksglas eller träfat utan innehåll.

– Bara torra varor, säger destillerivärdinnan Barbro Hyllengren och skrattar.

Hon berättar att det är svårt att förklara alkoholmonopolet för utländska besökare och varför de måste hänvisa till Systembolaget för inköp av sin egen whisky. Även många svenska besökare hajar till. Speciellt entusiaster som har varit på destillerier utomlands och vant sig vid att kunna köpa en flaska direkt.”

Kritikerna låter inte vänta på sig. Här finns en debattartikel skriven av representanter från IOGT-NTO.

Beslut på om du kommer att kunna köpa med dig en flaska whisky efter ditt besök väntas tas av riksdagen under hösten.

Mackmyra Svensk Whisky