Vätskebegränsningen fortsätter

Allt hopp om en lättnad kring vätskebegränsningen i samband med flygning verkar nu vara ute. I alla fall i närtid. Den 29 april nästa år upphör den nuvarande restriktionen, men som det ser ut nu så kommer den alltså att förlängas. Tidigast 2012 räknar man med att det kan bli en lättnad.

Enligt ett EUs politiker så har tekniken inte alls utvecklats i den takt som de hoppats och därmed kvarstår behovet av begränsningen. En klart positiv detalj är dock att regelverket lättas upp för personer som flyger från ett land utanför EU och sen har transit och connecting-flight inom EU. Då ska du lugnt kunna handla på flygplatsen i Asien, Nordamerika, Afrika eller var du nu befinner dig, utan att sedan behöva riskera att varorna beslagtas när du byter flyg någonstans inom EU.

År 2012 räknar EU-kommissionen med att alla större EU-flygplatser som Heathrow, Charles de Gaulle och liknande ska ha teknik på plats som kan upptäcka farliga vätskor. År 2014 ska tekniken finnas på alla flygplatser.