Air New Zealand planerar liggplats i ekonomiklass

I tider där de flesta flygbolag dras med stora ekonomiska problem, och där de flesta av dem går på defensiven och letar alla möjligheter att tjäna pengar på resenärer utan att ge något mervärde, så tänker flygbolaget Air New Zealand tvärtom.

Nyligen gick flygbolaget ut till pressen och avslöjade planer på att erbjuda sina passagerare att köpa osålda platser när de checkar in på flygplatsen. Konceptet bygger på en ny typ av säten i ekonomiklass som, i mån av plats, kan justeras om till liggplatser. Detta skulle innebära att du som resenär vid incheckning kan uppgradera din biljett till en ekonomi-liggplats mot en avgift av cirka 800 kronor (NZD 150), om platsen bredvid dig är ledig. Enligt Air New Zealand så kan detta vara verklighet redan i april nästa år.

Det finns tyvärr inga bilder som illustrerar hur detta skulle kunna se ut. Men detta är inget för den som absolut vill vara säker på en mer bekväm flygtur. Då hänvisas du som vanligt till premium-ekonomi, business eller first class. Air New Zealand visar dock att det finns hopp i branschen när man i stället för att vara passiv satsar på mervärde för sina passagerare, och samtidigt har en chans att sälja tekniken vidare till andra flygbolag och genom det skapar nya affärsmöjligheter. Kreativt!