Travel Writing & Photography

Travel Writing & Travel Photography - Resekoll.se Photo: Christian von Essen

Resejournalistik – mångas dröm, men en verklighet för få. Först och främst kan vi konstatera att det att dokumentera ett land, en resa, en stad, en upplevelse – per definition är en mycket svåraxlad uppgift. Att skriva om resor är svårare än man tror. Hur mycket ska jag blanda in mig själv? Hur roliga bilder får vi egentligen när det varit mulet hela veckan? Och så den ständigt gnagande frågan: har jag tillräckligt med tips, adresser och smultronställen med mig hem till skrivprocessen?

För det andra: resejournalistik är som regel ganska uselt betalt, och de flesta resetidningar livnär sig antingen på pr-betalda pressresor eller skrivbordsjobb med sexiga pressbilder och en knorrig text. Eller ompaketerad skåpmat från de rutinerade rävarna. Bilden av en vagabond som ständigt blir skickad jorden runt för att upptäcka och avtäcka är tyvärr ganska långt ifrån verkligheten – tidningen betalar för artikeln, du betalar för resan. Har du tur går det jämnt upp. I många fall funkar det så, inte alla. 

Om detta inte avskräcker dig finns hjälp på vägen. För att undvika den värsta sortens reseporr och för att fotografera subjektiva upplevelser med ett djup som skapar allmänintresse finns två nya Lonely Planet-böcker att tillgå. Travel Writing och Travel Photography är inte bara snygga – de lotsar dig dessutom noggrannt genom precis allt du kan tänkas behöva tänka på innan du ger dig iväg med frilansambitionerna gnagandes i bakhuvudet. Eller så kanske du helt enkelt avskräcks från hela projektet.

Här hittade vi böckerna på Bokus: Travel Writing / Travel Photography

4 thoughts on “Travel Writing & Photography”

  1. Jag har mest läst Travel Writing. Väldigt inspirerande och tänkvärt, även om det engelska/amerikanska sättet att skriva kanske inte alltid tilltalar oss svenskar. Travel Photography kan jag tänka mig att ta med mig nästa gång jag reser till något exotiskt.

Kommentarer inaktiverade.