Ribbåt i Stockholms skärgård

Mellan hägg och syren. Det är inte för inte som uttrycket en gång myntades. Sverige i allmänhet, men Stockholms skärgård i synnerhet är helt klart som vackrast under denna korta period. Du som har några tusenlappar över kan boka en ribbåt för ett par timmar. Bara några minuter från Nybrokajen är det fri fart och då blir det sannerligen åka av. Ett tips är att lämna stiletter och pennkjol hemma eftersom goggles och flytväst med remmar kors och tvärs över kroppen är obligatoriskt och mycket befogat, för fort går det. På en timme befinner du dig i Sandhamn. Ännu snabbare går det att åka till Lidingö.

Där kan du ta ett glas vin i solen på bryggan i Gåshaga. Atmosfären påminner om Västra hamnen i Malmö eller Hammarby sjöstad i Stockholm, med en touch av tv-serien Solsidan. (Det skulle inte vara det minsta konstigt ifall Johan Rheborgs karaktär Fredrik Schiller dök upp och slängde sig bland Lexingtonkuddarna i soffan med en dryg jämförelse av Saltsjöbaden och Lidingö.) Ibland är det inte resmålet utan resan i sig som är upplevelsen, och någon gång i livet ska du helt klart prova på att åka ribbåt. Lämpligtvis när häggen eller syrenen doftar som mest. Eller däremellan.

Anna Eleonora Nilsson är språkexpert, matnörd och resefantast, och hon kommer att skriva och fota regelbundet för Resekoll.se om sina upptäckter världen över.