Karibiskt äventyrsbad i Danmark

I dessa skolavslutningstider slår Stena Line upp portarna till ett karibiskt äventyrsbadhotell i Fredrikshamn i danska Jylland. The Reef, med sina 32 inomhusgrader och skyhöga luftfuktighet, rymmer på 1500 kvadratmeter bland annat en dykpool med sjörövarskatt, en 80 meter lång vattenrutschkana, ett soldäck, en klättervägg och ett flertal vattenfall. Resekoll följde med på premiären.

Badupplevelsen involverar alla sinnen genom att bjuda på karibiskt väder, musik, mat och dofter. Konceptet bygger till stor del på storytelling, där besökarna lär känna syskonen Jim och Jill. Tillsammans med dem ska man utforska ön och lära känna både de goda och de mindre goda invånarna.
 

Det karibiska temat kopplas ihop med resten av hotellet, och så småningom kommer även hotellrummens inredning att gå i karibisk stil. Tänk på Hawaii-psykologen i Twin Peaks, så förstår du på ett ungefär hur det kommer att se ut. Restaurangen Calypso och Lobster Bob’s bar serverar så klart drinkar och mat med karibisk touch. The Reef öppnar för allmänheten nu i juni och intresset är enligt Stena Line redan mycket stort.

 
Till Fredrikshamn tar man sig på ett par timmar med båt från Göteborg. När huden efter några timmar i bassängerna på The Reef börjar bli russinaktig behöver du inte ta båten tillbaka till Sverige med detsamma. Passa istället på att upptäcka resten av Nordjylland. I Fredrikshamn finns nu en bit av Karibien, men bara några mil därifrån kan du uppleva något som liknar Sahara.  På den västra sidan av Jylland gnager nämligen havet på kusten och sanden flyttar sig flera meter för varje år som går.
 
Mest fascinerande är den igensandade fyren i Rubjerg, Mårup kirke och sandbanken Råbjerg mile. Skagen är så klart ett måste, men glöm inte Løkken och andra små byar som påminner en smula om Österlen med sina ateljéer, gårdsbutiker, konstnärer, vindkraftverk och blommande rapsfält.  Och missa för allt i världen inte den danska specialiteten pålægschokolade. Som Noblesse på rågbrödsmackan! Mörk för de vuxna och ljus för de små.