Lyxkyckling på restaurang Hopballe Mølle

Hopballe, Danmark - Resekoll.se
Resekoll i Danmark: I Grejsdalen utanför Vejle ligger Hopballe MølleMølle är det danska ordet för kvarn och kvarndrift har funnits vid Grejs å de senaste 600 åren. Hoppe betyder sto, balle betyder liten backe, och det är de betande hästarna i sluttningen ner mot ån som gett gården sitt namn.

Paret Christensen är sjätte generationen som driver lantbruket, men för några år sedan tröttnade de på den sorgliga massproduktionen av kycklingar och bestämde sig för att låta kycklingarna få växa upp under förnuftiga förhållanden under en mer naturlig process. Produktionen är inte ekologisk, men djuren har ett bra liv på den CO2-neutrala gården vars energi utvinns från kvarnturbinen.

Hopballe, Danmark - Resekoll.se 

Hopballe Mølle är leverantör till bland annat Claus Meyer som startade välrenommerade Köpenhamnsrestaurangen Noma, korad till världens bästa restaurang 2010. Efter utnämningen är det så gott som omöjligt att boka bord på Noma, men för att prova Hopballes kycklingkött kan Resekoll rekommendera gårdens egen restaurang som ligger idylliskt precis vid åkanten med utsikt över fallet ner mot kvarnen. Välj Hopballefadet och sätt tänderna i fantastiska kycklingfrikadeller, hot wings, pestobakade kycklinglår, rökt tupp och knaperstekt tuppbröst. Tillbehören kommer från den egna gården eller närliggande producenter. Naturligtvis servereras det lokal öl från mikrobryggerierna Bøgedal Bryghus och Vejle Bryghus.

Eldsjälarna Christensen planerar att under det närmsta året bygga om delar av kvarnen till hotell så att ett besök på Hopballe Mølle ska bli en helhetsupplevelse, inte minst i samband med bröllopsfester som ofta hålls i restaurangen. Hopballe Mølle har också gårdsbutik där man kan som vanlig konsument kan köpa kycklingkött och andra delikatesser. Under hösten har gårdsbutiken öppet varje dag utom måndag. Restaurangen är öppen fredag-söndag. Prenumerera på nyhetsbrevet för att hålla dig uppdaterad.