Koh Chang – Elefanten som sover

Koh Chang betyder "Elefantön" på thailändska och det är formen på ön – inte det populära ölmärket – som givit namn åt Thailands tredje största ö (efter Phuket och Koh Samui).

Hit åker framförallt thailändska turister från Bangkok över en weekend men det går också i mindre utsträckning charterresor hit – bl a från Sverige.

 

Koh Chang ligger drygt 30 mil öster om Bangkok nära staden Trat på fastlandet och ett stenkast från gränsen till Kambodja. De flesta besökare flyger från Bangkok till Trat och sedan bilfärja ut till färjeläget på Koh Changs västkust.

Till ytan är ön ungefär hälften så stor som Phuket, men långt ifrån lika kommersiellt utvecklad – än så länge. Här finns dock både moderna sjukhus, banker och flera marknader som säljer i princip allt man kan tänkas behöva under semestern.

En handfull småbyar finns utspridda utefter öns västkust längs en smal väg som slingrar sig runt öns extremt kuperade landskap.


Ön har länge varit en favorit bland backpackers som vill semestra så billigt som möjligt. Spontana hippiekollektiv finns det gott om och var man på Koh Samui under 1980-talet känner man lätt igen sig.

På t ex stränderna Lonely Beach och White Sand Beach på öns västkust kan man under lågsäsongen hyra en enkel bungalow med fläkt i taket och havsutsikt för så lite som 35:-/natt.

Förutom bungalows för budgetresenärer, finns också flera mindre resorts och enklare gästhus att välja mellan.

Prisvärda designhotellet The Dewa på Klong Prao Beach, erbjuder personlig service, generöst tilltagen pool, vackert inredda rum och kanonläge direkt på stranden. På strandkrogen serveras goda fisk- och skaldjursrätter lagade på traditionellt vis – men här finns också västerländska rätter att välja mellan.


Hotellet ligger nära två elefantgårdar om man vill ge sig ut på en guidad ridtur i skogen och bara några minuter från ett av öns finaste vattenfall.

www.thedewakohchang.com

Längst ner i söder ligger byn Bang Bao och det är hit man åker för att ta sig vidare ut till någon av alla öar som ligger utanför Koh Chang. Merparten av Bang Baos bebyggelse flankerar en väldigt lång pir där restauranger, barer, butiker och flera billiga pensionat också finns.

Om det överhuvudtaget är möjligt att bygga en landningsbana i det bergiga, täta regnskogslandskapet, lär det i alla fall dröja innan en kommersiell flygplats öppnar på ön. Tills dess kommer nog den sömniga elefanten Koh Chang att sussa vidare.

Text och foto: Joakim Lloyd Raboff

2 thoughts on “Koh Chang – Elefanten som sover”

Kommentarer inaktiverade.