Sundsvall får direktlinje till Arlanda – Jaha?

Från och med den 10 januari 2011 kan Sundsvallsborna ta ett direkttåg till Arlanda. SJ drar då igång en ny morgonavgång med X2000 så att resenärerna kan kliva av på Arlanda och hoppa på passande förmiddagsavgång med flyg.

Vi har kritiskt granskat denna nyhet från SJ.

 – Vi vet att både affärs- och fritidsresenärerna har önskat en sådan här avgång. Det här blir en mycket bra matarlinje med ett snabbt X2000-tåg direkt till flyget. Det betyder att resenärerna hinner med ett tidigt förmiddagsflyg. Vi tycker att det är roligt att vi nu kan erbjuda en perfekt matarlinje till Arlanda vilket gynnar näringslivet i Sundsvall. Förra året inledde vi ett samarbete med SAS genom att bland annat skapa den gemensamma bokningssajten FlyRail. Nu går vi ett steg vidare, säger Jan Olson, chef för SJ affärsutveckling.

Sträckan Sundsvall-Stockholm är en av SJ:s populäraste. Men möjligheten att ta ett snabbt direkttåg till Arlanda har inte funnits förrän nu. Med avgångstiden 05.51 från Sundsvall Central och utan stopp på mellanstationer innebär det att restiden till Arlanda kommer att ligga under tre timmar. Tåget anländer till Arlanda 08.40.

 

Okej, det låter ju bra. Men när vi tittar på SJ:s nuvarande tidtabell för morgonavgångarna (ovan) så är den egentliga tidsvinsten försumbara tolv minuter jämfört med existerande avgångar. Detta imponerar definitivt inte på oss tågpendlare då vi av erfarenhet vet att SJ:s punktlighet med X2000 är sisådär. Eller vad sägs om en punktlighet på 78% för juni, 58% i juli och hela 63% i augusti? Att jämföra med 40% i februari då vintern slog till som värst mot all infrastruktur.

Summerat så innebär denna nyhet ingen större tidsvinst jämfört med nuvarande avgångar från Sundsvall – däremot missar SJ att plocka upp potentiella kunder i Hudiksvall, Söderhamn, Gävle och Uppsala. Och dessutom riskerar runt var tredje Sundsvallsresenär alltså att även i fortsättningen missa sitt flyg på grund av SJ:s oförmåga att hålla sin tidtabell. Detta tolkar vi som en flirt med nya potentiella kunder, men helt utan garantier att du verkligen kommer fram … i tid.

En annan fråga till SJ, ni tror inte att era resenärer har lika bråttom hem igen?

4 thoughts on “Sundsvall får direktlinje till Arlanda – Jaha?”

  1. Glömmer aldrig en tuff resa från Alanya, hade valt tåg istället för flyg Arlanda Östersund…. barnen var kissnödiga, trötta och jag tänkte köpa mat på tåget. Full packad med resesaker, inkluderat en skrymmande tv rums lampa av modell Unik, köade jag mig fram till vad jag trodde var café vagnen. Nej, man hade ingen mat alls ….. Och toaletterna var trasiga!!!! Nej nu jävxxx tänkte jag. Allmän upprördhet infann sig på tåget så till slut beslutade ledningen att sätta av oss en stund för shopping på pressbyrån i Gävle…. Suck och pust! Bananer ala coca cola blev det till lunch 🙂

    Kul nu, men inte då. Jaha, vi fick iaf ersättning tillbaka ….

Kommentarer inaktiverade.