Heligt dopp i Jordanfloden i Israel

Dop i israeliska Jordanfloden
Varje år reser hundratusentals kristna från hela världen på pilgrimsfärd till Mellanöstern. Höjdpunkten för många är att låta sig döpas i Jordanfloden i Israel.

 


Några kilometer från staden Tiberious utefter Jordanflodens långa sträckning från bergen i södra Libanon, genom Gennesarets sjö och ner till Döda Havet, anses av många – men långtifrån alla – vara platsen där Johannes Döparen verkade och döpte Jesus för mer än 2000 år sedan.


Solen gassar och trots att det är tidig morgon är det redan behagliga 25 grader. Parkeringen är halvfull med framförallt turistbussar och i den välsorterade presentshoppen går grupper med amerikaner, spanjorer, brasilianare och andra långväga besökare och fyller sina varukorgar fyllda med heligt vatten, saliggörande lera och andra souvenirer från trakten.


Bredvid butiken finns omklädningsrum där både kläder och handuk kan hyras för de som kommit för att låta sig döpas i floden. Ner till floden följer präster, pastorer och andliga ledare för att ensamma eller parvis ombesörja dopningsritualen vid flodens västra strand.


Allt är mycket välorganiserat – men den spontana, ofta sprudlande glädjen går inte att ta miste på hos de nydöpta. Den vackra, orörda naturen runt den här delen av Jordanfloden ramar in den religiösa processen och det är inte utan att man känner historiens vingslag slå medan de vitklädda besökarna vadar ner i vattnet för att under några minuter låta sig absorberas av pilgrimsfärdens höjdpunkt.

Mer information om resor till Israel med kristet tema hittar du hos GoIsrael.com

Text & foto: Joakim Lloyd Raboff 
Raboff.com

3 thoughts on “Heligt dopp i Jordanfloden i Israel”

 1. Hej!
  För att kommentera ang. dopet:

  [Att skilja åt,] Det är viktigt att veta att den historiske första århundradets Ribi [det var hans titel] Yehoshua – Messias – från Nasaret var en människa som undervisade sina efterföljare att hålla direktiven i Torah [”Moseböckerna”] – Skaparens eviga och oföränderliga Instruktionsmanual för mänskligheten. Ribi Yehoshua och hans efterföljare Netzarim var emot det kristna dopet. Det som Yokhanan ha-Matbil (felaktigen ”Johannes döparen”) översåg var ett judiskt ’tevilah’.

  Belägg på http://www.netzarim.co.il

  Att följa Messias undervisning – leder en in i att observera direktiven i Torah – och leder en in i en levande och riktig relation med Fadern, vilket är väldigt meningsfullt!!!

  Anders Branderud

Kommentarer inaktiverade.