Rapport: Rio de Janeiro

Situationen i Rio de Janeiro blir alltmer spänd och farlig, sedan stadens poliskår tagit i med hårdhandskarna mot de kriminella nätverken som gömmer sig i de fattiga kåkstäderna, favelorna. Wera von Essen (undertecknads kusin) är levnadskonstnär, bloggare, modell och aspirerande författare och tillbringar sedan ett par år tillbaka allt större del av sin tid i Rio. Resekoll mailade oroligt några frågor. 

Hur är situationen i Rio just nu?
– För ett par dagar sedan var det spänt här i Zona Sul, ("Södra sidan" där de turisttäta stadsdelarna Copacabana och Ipanema ingår) Poliser patrullerade på gatorna om dagarna och det var mer folktomt än vanligt på kvällarna. Nu har det lugnat sig och jag tycker inte att man märker av någonting alls här i Ipanema. Rioborna är vana vid sådant här, livet återgår snabbt till det normala. Folk verkar överlag positiva till insatserna, verkar se dem som nödvändiga.

Är polisinsatserna mot favelas något man märker av?
– Jag var här förra året när specialstyrkan BOPE (se filmen Tropa de Elite för mer info om hur BOPE fungerar) invaderade favelor i Zona Sul, bland annat favelan Cantagalo. Jag minns att folk kritiserade staten för att bara bry sig om säkerheten i turisttäta stadsdelar som Zona Sul, men nu, ett år senare, har de ju gått in i en av Zona Nortes – "Norra Sidans" tuffaste kåkstäder, vilket visar att man menar allvar med att göra staden säkrare för alla. Ingången till favelan Cantagalo, som brukade vara ett ställe för droghandel, är numera en hiss där man som turist kan åka upp för att titta på utsikten.

Bör man turist vara orolig för att åka till Rio tycker du?
– Nej.

Vilken fara finns det för tillfället?
– Ingen, om du inte hade tänkt börja deala kokain eller bli hallick… Skämt åsido, detta drabbar inte oss turister nämnvärt, detta är uppgörelser mellan knarkligor och polis i områden där vi ändå inte sätter vår fot. Man måste dock alltid vara på sin vakt i storstäder, vare sig det är Rio de Janeiro eller någon annanstans. Jag har inte råkat ut för något i här, däremot blev jag rånad i Paris en gång … Risken finns alltid. Mitt tips är att vara "streetsmart", men försök för guds skull att njuta så mycket så möjligt av denna vackra stad istället för att gå omkring och oroa dig!

Vad är det med staden som har lockat dig att mer eller mindre flytta dit? Vad har Rio som andra städer saknar?
– Det är en överväldigande stad. Den har en unik kombination av soft strandliv och häftig storstadspuls. Landskapet är så slående vackert att det är omöjligt att inte bli berörd. Det magiska är att du kan tillbringa förmiddagen bland kostymer och skyskrapor och affärsuppgörelser, eftermiddagen i en solstol sippandes caipirinha spanandes på vältränade kroppar och dramatiska berg; kvälls – och nattetid roa dig på moderna nattklubbar eller varför inte samba eller brasiliansk funk? Allt detta i samma stad, under samma dag!

Om Rio vore en person – hur skulle han eller hon vara?
– HET, livsnjutande, gränsöverskridande, humoristisk, intensiv, dramatisk men aldrig långsint, och framför allt mycket, mycket kärleksfull.

Hur ser arbetsmarknaden ut i dagsläget? Har du upplevt att det finns jobb att hitta?
– Jag har gjort en del modelljobb. Lätt att hitta, men dåligt betalt. Den brasilianska arbetsmarknaden generellt är ju dock bevisligen på uppgång.

Vilka är de största problemen staden tampas med tycker du? Är det drogerna, klyftorna, bostadsbristen, de kriminella nätverken?
– Klyftorna. De är förutsättningen för de andra problemen. Brasilien var en koloni som grundade sig på slaveri under många sekel, en struktur som har lett till att uppdelningen ser ut som den gör idag. Att bryta dessa klyftor tar tid – särskilt om man, som jag upplever att en hel del brassar gör – gärna blundar för deras existens.

Sydsvenskans Henrik Brandao Jönsson sammanfattar läget bra.
Nyhetsartikel i DN.
Reportage i SvD.