Här är risken störst för magsjuka

Vi svenskar reser allt oftare till mer avlägsna länder för att utforska världen eller fira semester och njuta av värme, sol och bad. Och allt fler får sin resa förstörd av svår magsjuka med diarré och kräkningar som följd.

DN.se skriver i dag att Smittskyddsinstitutet nu gjort en unik kartläggning om var i världen riskerna är störst. Detta efter att myndigheten har samkört de rapporterade sjukdomsfallen under åren 2007-2009 med statistik från Rese- och Turistdatabasen som visar vart svenskarna reste under dessa år. Tidigare har Smittskyddsinstitutets statistik enbart redovisat de länder där flest svenskar insjuknar.

Indien ligger i topp på listan medan Thailand och Egypten slåss om den tveksamt hedersamma andraplatsen. Smittskyddsinstitutet har granskat de tre tarmbakterier som drabbar flest resenärer vilka är campylobacter, salmonella och shigella. De kan alla ge långvariga besvär och den sjuke kan vara smittsam under flera veckor.

Även Indonesien, Tunisien, Egypten, Turkiet, Bulgarien och Marocko anses vara högriskländer för någon av åkommorna medan våra sydeuropeiska turismål som Grekland och Spanien ses med låg risk.

Då det inte finns några vaccin som skyddar mot dessa tarmbakterier så handlar det om att följa de vanliga hygienråden: tvätta och sprita händerna, ät väl upphettad mat och undvik kranvatten.

Så minskar du risken att bli magsjuk (Källa: Smittskyddsinstitutet)

– Tvätta och sprita händerna efter toabesök och före måltider.
– Ät väl upphettad mat, såserna ska vara rykande heta.
– Undvik kranvatten och is i läsk och drinkar.
– Var försiktig med färsk frukt och grönsaker. De kan ha sköljts med smutsigt vatten.
– Ät bara mat från bufféer och gatustånd som luktar och smakar gott.

Foto: yellow waris/flickr.com

4 thoughts on “Här är risken störst för magsjuka”

  1. Asch..jag klarade mig utmärkt i Indien, se bara till att ha med en liter handsprit varje gång du går utanför rummet och begränsa ditt ätande av konstiga saker samt inga händer i munnen eller i ögonen så går det fin fint 🙂

  2. Om vi använder vårat sunda förnuft och använder vårat lukt sinne, tittar på genomflödet av människor så är sannolikheten extremt liten att får problem med magen.
    Livet är enkelt om vi låter det vara enkelt.

  3. Har varit runt på många platser i världen men klarat mig alldeles utmärkt.
    njut av livet och låt oss ta hand om varandra

Kommentarer inaktiverade.