Laos: Luang Prabang – charmig tempelstad med franska anor

Luang Prabang, Laos - Photo: Joakim Llyod Raboff, Resekoll.se
Sakta men säkert trycker dagsljuset undan dimslöjan som vilar över dalen. Morgonfärjan från Kina anländer bryggan på Mekhongfloden nedanför. På gathörnen sitter nu gummor parvis och wokar specialiteter till folk på väg till jobbet. En man i dunväst säljer den lokala bagarns nybakade baguetter och kaffe från en ranglig vagn på hjul.

Munkarna i sina brandgula tyger går sakta på rad för att ta emot allmosor innan de återvänder till någon av stans drygt trettio tempel för att äta dagens enda måltid.

Ja, morgonen i Luang Praban är magisk. Den forna huvudstaden i Laos anses av många vara den charmigaste platsen i hela Sydostasien.

Luang Prabang, Laos - Photo: Joakim Llyod Raboff, Resekoll.se Allt känns småskaligt och lättillgängligt och stan är inramad av mäktiga kullar och tät djungel.

Arkitekturen i Luang Prabang vittnar om den franska kolonialtiden – utan att det känns malplacé. Mängder med vackra k-märkta trähus längs smala gator kantade av stora, skuggande träd. Sköna att gå under när solen stiger och värmen och fuktigheten påminner om att man faktiskt är i södra Asien.

Luang Prabang, Laos - Photo: Joakim Llyod Raboff, Resekoll.se Luang Prabang ingår i UNESCO:s världsarvslista men har trots sin ökande popularitet i samband med det ändå lyckats avstyra massturismen. Kanske är det det lugna tempot och avsaknaden av nattklubbar och bargator. Eller så är det stans geografiska läge – mitt i det ökända Gyllene Triangeln och långt från all inclusive-semestrar i den här delen av världen.

Missa inte: en båttur på floden, nattmarknaden, vattenfallet utanför stan.

Luang Prabang, Laos - Photo: Joakim Llyod Raboff, Resekoll.se Du når Luang Prabang via t ex Bangkok Airways från Bangkok eller med Laos Airlines från Chiang Mai. Det går även att åka flodbåt från flera platser längs Mekhongfloden.

Text och foto: Joakim Lloyd Raboff