MiMo-distriktet i Miami

MiMo district in Miami. Photo by Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.seTack vare den låga dollarkursen är det många svenskar som funderar på en semesterresa till USA. En av landets mest populära destinationer är Miami i soliga Florida. Vackra stränder med svajande palmer, chica art deco-hotell, shoppingvänliga promenadstråk och ett nattliv i världsklass.

Men Miami har också en intressant historia utanför det lite glättiga strandlivet – inte minst om man gillar arkitektur och amerikansk motellkultur.

MiMo district in Miami. Photo by Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se
I stadsdelen Upper Eastside, där Biscayne Boulevard går mellan gatorna 50th till 77th Street, ligger området MiMo, ett samlingsnamn för "Biscayne Boulevard Historic District".

MiMo district in Miami. Photo by Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

Den här delen av Miamis historia sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1700-talet då spanjorerna härjade i området. Från 1920-talet och fram till slutet på 1960-talet var Biscayne Boulevard synonymt med semester för vanliga amerikaner som sökte billigare alternativ till lyxhotellen längs Miami Beach.

MiMo district in Miami. Photo by Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se
Vagabond Motel, som öppnade 1953, lockade barnfamiljer och par som kunde hyra rum för bara $3/natt. 1963 öppnade Playboy-grundaren Hugh Hefner sin första filial utanför Chicago och skapade landsomfattande tidningsrubriker när han också välkomnade svarta amerikaner att besöka klubben.

MiMo district in Miami. Photo by Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se
Stora delar av fastigheterna i MiMo är sedan 1979 kulturminnesskyddade av staden och det är här som 16 av dom allra äldsta motellen finns i Miami.

Många av motellen är stängda idag och de som ännu håller öppet är rejält slitna och tillhör definitivt inte Miamis bästa boendealternativ.

MiMo district in Miami. Photo by Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se
Den fina arkitekturen i både Art Deco och Mediterranean Revival-stil samt några riktigt fina gamla diners och coffee shops gör det ändå värt att besöka MiMo.

Prisexempel: Flyg t/r Arlanda – Miami 16/6-30/6 (via Paris) med Delta Air Lines: 5938:-

Mer om MiMo:
www.mimoboulevard.org

Läs mer om Art Deco:
www.art-deco-style.com

Text & foto: Joakim Lloyd Raboff

3 thoughts on “MiMo-distriktet i Miami”

  1. Hur är Miami för resor med barn? Vi har rest en del i USA utan barn. Men nu när vi har barn är Florida och Disneyland i Orlando intressant, och då ligger ju Miami nära till hands så klart.

  2. Hej Olle!

    Jag tycker att Miami är liksom övriga USA, enkel att resa med barn. Föreslår att ni hyr en rymlig bil och några hotellnätter i förväg. Miami har gott om hotell i alla prisklasser och det finns mycket att se och göra för hela familjen. Har ni riktigt små barn, kand det vara bra att ta med svensk barnmat eftersom barnmaten är helt annorlunda där än här hemma.

    Hoppas mitt svar hjälper dig på vägen.

    Hälsningar,

    Joakim

Kommentarer inaktiverade.