Vaxholms svarta guld

Waxholms Kafferosteri - Resekoll.se Foto: Hedvig Blext

PÃ¥ nordvästra Rindö, med Oxdjupet precis utanför husknuten finner vi Waxholms Kafferosteri. Storleksmässigt sällar sig kafferosteriet till ett av landets minsta. 

Allt började för ett par Ã¥r sedan dÃ¥ grundaren och kaffeentusiasten Mathias Patriksson införskaffade en bättre espressomaskin. I samma veva upptäckte han att det saknades ett svenskrostat, robust, smakrikt och kraftfullt specialkaffe med dragning Ã¥t det italienska hÃ¥llet. Specialkaffe brukar vanligtvis poängsättas med 80 poäng eller högre pÃ¥ en 100-gradig kvalitetsskala. Det som mäts är arom, sötma, kropp, smak och syra i bönorna. 

Första bönblandningen fick heta Espresso Milano och togs fram i samarbete med Kaffemaskinen. Blandningen är fortfarande en av Mathias egna favoriter. 

Waxholms Kafferosteri - Resekoll.se

En ny favorit är espressoblandningen Bomber Svart, som skulle kunna kallas för ett politiskt inkorrekt kaffe inom kaffevärlden. Idealet bland de flesta kaffefantaster är nämligen ett inte alltför mörkrostat kaffe. Mathias Ã¥ andra sidan menar att det var precis vad han länge saknat pÃ¥ marknaden. Dessutom saknade han kaffeförpackningar där rostningsdatum uppges. Kaffe är en färskvara och bör förbrukas inom en relativt kort tidsperiod efter rostning. 

– Vi uppger alltid rostningsdatum, namn och ursprungsland pÃ¥ bönorna som finns i förpackningen. Jag vill veta att kaffebonden fÃ¥r bra betalt, att hans anställda har bra villkor och att han producerar sitt kaffe pÃ¥ ett sätt som gör att han kan se sina barn och barnbarn i ögonen. Lite som att handla i en gÃ¥rdsbutik; man vet varifrÃ¥n maten kommer, säger Mathias. 

PÃ¥ Waxholms Kafferosteri har man valt att rosta enligt Slow Roast-metoden. Det innebär att varje rostning tar omkring 13-20 minuter. Som jämförelse kan nämnas att rostningstiden pÃ¥ kommersiellt kaffe ibland kan ligga pÃ¥ omkring 4 minuter. En längre rostningstid gör att bönornas smaker tydligare framträder, ungefär som vid ett gammalt hederligt lÃ¥ngkok.  

– Kaffe ska vara en smakupplevelse. DÃ¥ gÃ¥r det inte att tumma pÃ¥ vare sig kvalitén pÃ¥ rÃ¥varan eller pÃ¥ rostningsprocessen för att i gengäld fÃ¥ till högre intäkter, menar Mathias. 

Kaffebönorna frÃ¥n Waxholms Kafferosteri gÃ¥r idag att finna i välsorterade kaffebutiker. Till sommaren 2011 kommer det även gÃ¥ att inhandla dem direkt pÃ¥ rosteriet pÃ¥ Rindö. Men skicka gärna ett mail eller slÃ¥ en signal innan sÃ¥ Mathias med all säkerhet finns pÃ¥ plats och kan möta upp er. 

One thought on “Vaxholms svarta guld”

  1. -kolla även in på-www.avsandareokand.blogspot.com om du har tid!!
    Ha det så bra!

    /D

Kommentarer inaktiverade.