Vaxholms svarta guld

Waxholms Kafferosteri - Resekoll.se Foto: Hedvig Blext

På nordvästra Rindö, med Oxdjupet precis utanför husknuten finner vi Waxholms Kafferosteri. Storleksmässigt sällar sig kafferosteriet till ett av landets minsta. 

Allt började för ett par år sedan då grundaren och kaffeentusiasten Mathias Patriksson införskaffade en bättre espressomaskin. I samma veva upptäckte han att det saknades ett svenskrostat, robust, smakrikt och kraftfullt specialkaffe med dragning åt det italienska hållet. Specialkaffe brukar vanligtvis poängsättas med 80 poäng eller högre på en 100-gradig kvalitetsskala. Det som mäts är arom, sötma, kropp, smak och syra i bönorna. 

Första bönblandningen fick heta Espresso Milano och togs fram i samarbete med Kaffemaskinen. Blandningen är fortfarande en av Mathias egna favoriter. 

Waxholms Kafferosteri - Resekoll.se

En ny favorit är espressoblandningen Bomber Svart, som skulle kunna kallas för ett politiskt inkorrekt kaffe inom kaffevärlden. Idealet bland de flesta kaffefantaster är nämligen ett inte alltför mörkrostat kaffe. Mathias å andra sidan menar att det var precis vad han länge saknat på marknaden. Dessutom saknade han kaffeförpackningar där rostningsdatum uppges. Kaffe är en färskvara och bör förbrukas inom en relativt kort tidsperiod efter rostning. 

– Vi uppger alltid rostningsdatum, namn och ursprungsland på bönorna som finns i förpackningen. Jag vill veta att kaffebonden får bra betalt, att hans anställda har bra villkor och att han producerar sitt kaffe på ett sätt som gör att han kan se sina barn och barnbarn i ögonen. Lite som att handla i en gårdsbutik; man vet varifrån maten kommer, säger Mathias. 

På Waxholms Kafferosteri har man valt att rosta enligt Slow Roast-metoden. Det innebär att varje rostning tar omkring 13-20 minuter. Som jämförelse kan nämnas att rostningstiden på kommersiellt kaffe ibland kan ligga på omkring 4 minuter. En längre rostningstid gör att bönornas smaker tydligare framträder, ungefär som vid ett gammalt hederligt långkok.  

– Kaffe ska vara en smakupplevelse. Då går det inte att tumma på vare sig kvalitén på råvaran eller på rostningsprocessen för att i gengäld få till högre intäkter, menar Mathias. 

Kaffebönorna från Waxholms Kafferosteri går idag att finna i välsorterade kaffebutiker. Till sommaren 2011 kommer det även gå att inhandla dem direkt på rosteriet på Rindö. Men skicka gärna ett mail eller slå en signal innan så Mathias med all säkerhet finns på plats och kan möta upp er. 

One thought on “Vaxholms svarta guld”

  1. -kolla även in på-www.avsandareokand.blogspot.com om du har tid!!
    Ha det så bra!

    /D

Kommentarer inaktiverade.